Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
23/04/2023 u 17:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Hrvatska povlači svoje državljane iz Sudana

Sukobi u Sudanu izbili su 15. aprila između vojske generala Abdela Fataha al Burhana, de fakto vođe Sudana od puča 2021. godine, i njegovog pomoćnika, koji mu je postao suparnik, generala Mohameda Hamdanea Dagloa, komandanta paravojne grupe Snage za brzu podršku

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman potvrdio je da se radi na evakuaciji 21 državljanina Hrvatske iz Sudana. I evakuacija državljana Srbije iz Sudana je u toku, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP).

On je rekao da je u toj zemlji oko 100 hrvatskih državljana, a da je njih 21 tražilo evakuaciju, prenijela je televizija N1, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

Dodaje se da među onima koji su tražili evakuaciju dvoje ima samo hrvatsko, a ostali dvojno državljanstvo. Operacija izvlačenja koordinira se preko francuske i hrvatske ambasade u Kairu.

Asošijejted pres javio je danas da su vlade više zemalja u žurbi da evakuišu svoje diplomatsko osoblje i građane iz Sudana, gdje se vode borbe između suprotstavljenih vojski.

I evakuacija državljana Srbije iz Sudana je u toku, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP) danas. Kako se navodi, MSP u saradnji sa međunarodnim partnerima nastavlja sa naporima na iznalaženju rješenja za evakuaciju preostalih državljana Srbije u Sudanu koji su izrazili želju da budu evakuisani.

- Jedanaest srpskih državljana evakuiše se u tri grupe iz Kartuma. Šestoro je u evakuaciji zajedno sa državljanima Ujedinjenih Arapskih Emirata, druga grupa od četvoro krenula sa službenicima Ujedinjenih nacija, dok je u trećoj grupi sa turskim državljanima i jedan državljanin Srbije, potvrdio je MSP.

Dodaje se i da su preostali državljani Srbije u Sudanu, kojih je ukupno oko stotinu, riješili da ostanu.

Iz te zemlje 23. aprila je evakuisano diplomatsko osoblje Sjedinjenih Američkih Država, a isto je započela i Francuska koja je saopštila da će evakuisati i evropske državljane savezničkih partnerskih zemalja.

Sukobi u Sudanu izbili su 15. aprila između vojske generala Abdela Fataha al Burhana, de fakto vođe Sudana od puča 2021. godine, i njegovog pomoćnika, koji mu je postao suparnik, generala Mohameda Hamdanea Dagloa, komandanta paravojne grupe Snage za brzu podršku (RSF).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. septembar 2024 17:36