ILUSTRACIJA / - FOTO: UNSPLASH - DEVON DIVINE AVAILABLE FOR HIRE, TRUDNICA, ILUSTRACIJA
18/10/2024 u 09:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ilegalno i u inostranstvu: Italija pooštrila zabranu surogat majčinstva

Italijanski senatori usvojili su zakon kojim se dalje pooštrava zabrana surogat majčinstva, proglasivši to ilegalnim i za Italijane u inostranstvu.

Prema tekstu zakona Italijani koji se odluče za surogat majčinstvo u inostranstvu podležu strogim kaznama po povratku u zemlju.

U Italiji je surogat majinstvo ilegalno od 2004. godine, a novi zakon ima samo jedan član u kome piše da će, ukoliko se trudnoća za druge sprovede u inostranstvu, italijanski državljani biti kažnjavani po zakonu.

Italijanski Senat je sa 84 glasa za i 58 glasova protiv, izglasao Zakon o zabrani „trudnoće za druge osobe“ za svoje državljane u inostranstvu.Donji dom je već odobrio tu odredbu u julu prošle godine i izglasavanjem u Senatu postala je zakon.

Predviđena je kazna zatvora do dvije godine i novčana kazna do milion evra.

- Sa konačnim odobrenjem Senata, norma kojom je iznajmljivanje materice univerzalni zločin, postaje zakon. Radi se o zdravorazumskoj odluci protiv toga da se žensko tijelo tretira kao roba, a samim tim i djeca. Ljudski život nema cijenu i nije ‘roba za razmjenu‘ - napisala je premijerka Italije Đorđa Meloni, liderka ekstremno desne partije Braća Italije, na svom nalogu na platformi Iks.

Vatikan kritikuje promjene pola, rodnu teoriju i surogat roditeljstvo kao kršenje ljudskog dostojanstva

Poslanici opozicije, koji su uglavnom glasali protiv, tokom rasprave su ocijenili zakon kao beskoristan, protivustavan, protiv djece i roditelja koji pripadaju LGBT+ porodicama i kao i da pripada srednjem vijeku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. oktobar 2024 09:15