/ - PHOTO BY DAVID RANGEL ON UNSPLASH
02/05/2022 u 13:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Илегално прислушкивани телефони шпанског премијера и министарке

Ово су изузетно озбиљни догађаји који потврђују да је било напада изван владиних агенција и изван закона - рекао је ресорни министар Шпаније Феликс Боланос

Влада Шпаније саопштила је да су мобилни телефони шпанског премијера Педра Санчеза и министарке одбране Маргарите Роблес нападнути и илегално прислушкивани шпијунским софтвером Пегасус, јавља Анадолија, преноси Avaz.ba.

- Ово су изузетно озбиљни догађаји који потврђују да је било напада изван владиних агенција и изван закона - рекао је ресорни министар Шпаније Феликс Боланос .

Дозвола за кориштење

Боланос је рекао да је информацију о нападима потврдио и шпански Национални криптолошки центар, који наставља да истражује телефоне других шпанских политичара.

Санчезов телефон нападнут је Пегасусом у два наврата у мају 2021. године, а и Роблесова је прислушкивана у јуну прошле године.

Пегасус, који је развила израелска компанија НСО Гроуп, омогућава хакерима приступ подацима и сензорима циљаног телефона, укључујући шифроване поруке, податке, текстове, е-пошту, фотографије, камеру и микрофон.

Израел тај софтвер класификује као оружје и требало би да дозволу за кориштење имају само државе, за борбу против криминала.

Илегална употреба

Боланос је рекао да је илегална употреба Пегасуса утврђена у најмање 20 других земаља. Међу жртвама су политичари, новинари и други грађани.

Он је рекао да је покренута истрага о прислушкивању премијера и министрице одбране.

Недавно је истраживачка институција "Citizen Lab" открила да су истим софтвером прислушкивани и праћени и телефони најмање 63 каталонских политичара.

"Citizen Lab" је рекао да је шпанска влада могла стајати иза те масовне шпијунаже сепаратиста, али није могао потврдити тај навод.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:00