/ FOTO YOUTUBE ILUSTRACIJA
14/12/2021 u 10:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Индекси пали уочи сједнице Феда

Прошле седмице су индекси снажно порасли јер су попустила страховања од нових рестриктивних мјера и затварања економије

На Вол стриту у понедјељак је S&P 500 индекс склизнуо с рекордног нивоа, јер су улагачи опрезни због брзог ширења омикрон варијанте коронавируса и предстојеће сједнице челника америчке централне банке. Dow Јones је ослабио 0,89 одсто на 35.651 бод, док је S&P 500 склизнуо 0,91 одсто на 4.669 бодова, а Nasdaq индекс 1,39 одсто на 15.413 бодова, преноси Hrportfolio.

Прошле седмице су индекси снажно порасли јер су, након порука стручњака да омикрон можда није опаснији од претходних варијанти вируса, попустила страховања од нових рестриктивних мјера и затварања економије. У понедјељак је S&P 500 индекс склизнуо с рекордног нивоа, јер су улагаче поколебале вијести о брзом ширењу омикрона.

Британски премијер Boris Јohnson поручио је да се у Великој Британији очекује плимни талас омикрона, да је најмање једна особа умрла од тог вируса, па су тако од понедјељка поново уведени рад од куће и ковид пропуснице за нека већа окупљања. Пооштравање рестриктивних мјера против коронавируса најавиле су и Норвешка те још неке земље. Због тога су на Вол стриту највише пале цијене дионица путничких и авио компанија.

Улагачи су опрезни и због тога што у уторак почиње дводневна сједница челника америчке централне банке. С обзиром на високу инфлацију, очекује се да ће Фед убрзати процес укидања програма куповине обвезница, а пажљиво ће се пратити и сигнали у вези кључних каматних стопа.

Аналитичари процјењују да ће Фед повећати камате 0,25 процентних бодова у трећем тромјесечју идуће године, а потом још једном до краја године. Међутим, уколико инфлација остане висока још неколико мјесеци, Фед би могао повећати цијену новца и прије. И на европским берзама су цијене дионица пале. Лондонски FTSE индекс ослабио је 0,83 одсто на 7.231 бод, док је франкфуртски DAX склизнуо 0,01 одсто на 15.621 бод, а париски CAC 0,7 одсто на 6.942 бода.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 21:06