/ - FOTO YOUTUBE ILUSTRACIJA
21/12/2021 u 10:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Индекси пали због ширења омикрона

Пад индекса посљедица је забринутости улагача, јер у свијету брзо расте број заражених омикроном

Берзански индекси су у понедјељак на Wall Streetu пали више од један одсто, јер улагаче забрињава брзо ширење омикрон варијанте коронавируса, што је навело низ земаља на ново увођење рестриктивних мјера. Dow Јones је ослабио 1,23 одсто на 34.932 бода, док је S&P 500 склизнуо 1,14 одсто на 4.568 бодова, а Nasdaq индекс 1,24 одсто на 14.980 бодова, преноси Хрпортфолио.

Пад индекса посљедица је забринутости улагача, јер у свијету брзо расте број заражених омикроном, који је заразнији од претходних варијанти коронавируса. Свјетска здравствена организација објавила је да је варијанта омикрон забиљежена у 89 земаља, те да се број случајева удвостручује у 1,5 до три дана у подручјима преноса у заједници. Стога све више земаља, укључујући Велику Британију, Холандију и Данску, поново уводи рестриктивне мјере, и то уочи божићних празника.

Улагачи се плаше да ће нове рестрикције на путовања, друштвени живот и пословање довести до успоравања опоравка економије од коронавируса. Уз то, број нових случајева коронавируса у Сједињеним Америчким Државама драматично је порастао током викенда, а варијанта омикрон одговорна је за 73 одсто новозаражених.

Забринутост је тим већа што се и инфлација у многим земљама креће на највишим нивоима у више година, што би могло навести централне банке на укидање монетарних подстицаја и повећање каматних стопа. Прошле седмице америчка централна банка најавила убрзање процеса укидања програма куповине обвезница и сигнализирала могуће повећање камата у идућој години чак у три наврата.

Упркос паду у посљедње вријеме, S&P 500 индекс на добитку је од почетка године око 20 одсто. И на европским берзама цијене дионица су пале. Лондонски FTSE индекс ослабио је 0,99 одсто на 7.198 бодова, док је франкфуртски DAX склизнуо 1,88 одсто на 15.239 бодова, а париски CAC 0,82 одсто на 6.870 бодова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 18:11