- Foto ilustracija
15/03/2023 u 08:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Inflacija u februaru usporila

Ukupnom rastu cijena u februaru doprinijele su više cijene hrane, aktivnosti za slobodno vrijeme i opreme za stanovanje

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je zabilježeno dalje usporavanje potrošačke inflacije u februaru.

Potrošačke cijene, mjerene CPI indeksom, u februaru su na godišnjem nivou porasle šest odsto, što je 0,4 procentna poena manje nego u januaru.

Prema analitičarima, inflacija je i dalje visoka, što će vjerovatno dovesti do daljeg povećanja kamatnih stopa, prenosi SEEbiz.

Ukupnom rastu cijena u februaru doprinijele su više cijene hrane, aktivnosti za slobodno vrijeme i opreme za stanovanje.

Hrana je u prosjeku bila skuplja gotovo deset odsto nego u februaru prošle godine, prema podacima američkog Ministarstva rada koje tumači francuska novinska agencija AFP.

Na mjesečnom nivou, CPI inflacija u SAD-u iznosila je 0,4 odsto u februaru, što je pad od 0,1 procentni poen u odnosu na januar. CPI, koji isključuje cijene hrane i energije, iznosio je 0,5 odsto.

Rezultat, u skladu s prognozama analitičara, predstavlja najnižu stopu inflacije od septembra 2021. godine. Međutim, kako smatraju analitičari, rast cijena i dalje je previsok da bi odvratio američku centralnu banku od daljeg agresivnog povećanja kamata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 01:57