/ - FOTO: UNSPLASH, ilustracija
03/02/2024 u 17:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Irak: Najmanje 16 stradalih u napadima SAD-a

Američka vojska je u petak pokrenula vazdušne napade na desetine lokacija u Iraku i Siriji koje koriste proiranske milicije

Najmanje 16 osoba ubijeno je, a 25 povrijeđeno, uključujući civile, u američkim napadima na proiranske položaje u Iraku, saopštila je kancelarija iračkog premijera Mohameda Šije el Sudanija, prenosi MINA.

Portparol iračka vlade je u saopštenju naveo da su napadi izvršeni na položaje iračkih bezbjednosnih snaga, kao i civilne zone u susjedstvu, u regijama Akašat i D al Kaim, blizu granice sa Sirijom.

On je rekao da američki napadi krše suverenitet Iraka.

Američka vojska je u petak pokrenula vazdušne napade na desetine lokacija u Iraku i Siriji koje koriste proiranske milicije.

Vjeruje se da su udari odgovor administracije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena na napad koji su prošlog vikenda izveli militanti koje podržava Iran, a u kojem su stradala tri američka vojnika.

Portparol Bijele kuće rekao je da je Vašington upozorio iračku vladu prije udara.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj naveo je da je zabrinut zbog moguće eskalacije sukoba na Bliskom istoku, prenosi Gardijan.

On je kazao da Unije neprekidno upozorava da je Bliski istok "uzavreli kotao koji u svakom trenutku može da eksplodira".

- Ima sukoba i na granici sa Libanom, postoje napadi u Siriji, Iraku i Crvenom moru. Pozivali smo sve da pokušaju da izbjegnu eskalaciju - upozorio je Borelj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:51