/ UNSPLASH, ILUSTRACIJA
28/08/2023 u 20:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iran: Uhapšen pjevač jer je podsticao na skidanje hidžaba

Jarahijev trominutni video klip uključuje slogan protestnog pokreta "Žena, život, sloboda"

Iranska policija uhapsila je u ponedeljak, 28. avgusta, pop pjevača Mehdija Jarahija zbog objavljivanja pjesme protiv obaveznog nošenja hidžaba, saopštilo je pravosuđe, prenosi Radio slobodna Evropa.

Dan ranije, sajt pravosuđa Mizan Online objavio je da je protiv Jarahija pokrenut "pravni postupak" "nakon objavljivanja ilegalne pjesme koja prkosi moralu i običajima islamskog društva".

On je "hapšen po nalogu tužioca u Teheranu", objavio je Mizan onlajn u ponedeljak.

Akcija dolazi skoro godinu dana nakon što je smrt iranke Mahse Aminija (22) 16. septembra u pritvoru izazvala višemjesečne proteste širom zemlje.

Amini je privedena zbog navodnog kršenja striktnog kodeksa oblačenja Islamske republike koji zahtijeva da glava i vrat žene budu pokriveni.

Jarahi je prokomentarisao objavu "pravnog slučaja".

"Ne plači, ja sam noćna mora ovog sudije", napisao je u poruci objavljenoj na X, nekadašnjem Tviteru, dodajući "hajde da stalno pričamo o godišnjici ubistva Mahse Amini“.

Vlasti su osporile optužbe porodice Amini da je umrla od posledica premlaćivanja.

Jarahi (41) je u petak objavio pjesmu pod nazivom "Roosarito", što na farsiju znači "Tvoja marama", izražavajući time podršku prošlogodišnjem protestnom pokretu.

Jarahijev trominutni video klip uključuje slogan protestnog pokreta "Žena, život, sloboda". Pozvao je žene da "skinu marame (sa glave)", a video je uključivao kratke snimke nekoliko žena koje plešu nepokrivene kose.

Mizan je rekao da će zakonske mjere protiv Jarahija obuhvatiti još jednu "kontroverznu pjesmu" koju je objavio u oktobru.

Tokom višemjesečnih protesta, koje je Teheran generalno označio kao "nemire koje je izazvao strani faktor", hiljade Iranaca je uhapšeno, a stotine ubijeno, uključujući desetine pripadnika obezbjeđenja.

Iranski sud je u julu osudio istaknutog repera Toomaja Salehija (32), koji je podržao proteste, na šest godina i tri mjeseca zatvora zbog "korupcije"

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:12