/ PROTESTI, IRAN - SKRINšOT: YOUTUBE FRANCE 24 ENGLISH
05/10/2022 u 22:23 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iranske snage bezbjednosti raspoređene na univerzitetima

Policija se locira u mjestima gdje se pobuna rasplamsala, u gradovima Urmia, Tabriz, Rasht i Teheran, a naročito oko univerziteta koji su posljednjih dana bili žarište protesta

Iranske bezbjednosne snage raspoređene su na univerzitetima u nekoliko gradova, pokušavajući da uguše proteste izazvane smrću Mahse Amini u pritvoru policije za moral.

Policija se locira u mjestima gdje se pobuna rasplamsala, u gradovima Urmia, Tabriz, Rasht i Teheran, a naročito oko univerziteta koji su posljednjih dana bili žarište protesta, navode svjedoci, prenosi Al džazira Balkans.

“Postoji mnogo bezbjednosnih snaga oko Teheranskog univerziteta, pa se čak i plašim da napustim kampus, jer mnogo policijskih kombija čeka napolju da uhapsi studente”, rekao je student u Teheranu.

Grupe za ljudska prava kažu da su hiljade uhapšene i stotine povrijeđene u obračunu snaga bezbjednosti, uključujući Basij, dobrovoljačku policiju povezanu sa Iranskom revolucionarnom gardom.

Te grupe procjenjuju da je broj poginulih preko 150.

Vlasti su prijavile brojne smrtne slučajeve među snagama bezbjednosti, optužujući strane protivnike, uključujući Sjedinjene Američke Države, za miješanje u destabilizaciju Irana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:22