Ajatolah Ali Hamnei / - EPA
04/10/2024 u 12:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Iranski ajatolah: Muslimanski narodi imaju istog neprijatelja

Iranski vrhovni vođa pozvao je muslimanske nacije da "vežu pojas odbrane" od Avganistana do Jemena i od Irana do Gaze i Libana. Ajatolah Ali Hamenei govorio je dok je predvodio molitvu petkom u Iranu prvi put nakon četiri godine.

Držeći se iranske tradicije, održao je govor s puškom pored sebe.

Rekao je da je neprijatelj Irana isti kao i neprijatelj palestinske države, Libana i drugih muslimanskih naroda.

Dodao je da je napad Hamasa na Izrael od 7. oktobra - tokom kojeg je Izrael rekao da je oko 1200 ljudi ubijeno, a 250 odvedeno u Gazu kao taoci - bio legitiman čin, kao što je bio i iranski napad na zemlju ove sedmice.

Njegove izjave dolaze manje od sedam dana nakon što je Hasan Nasralah, vođa libanske militantne grupe Hezbolah, ubijen u izraelskom vazdušnom napadu.

- Iran će ponovo napasti Izrael ako bude potrebno. Briljantna akcija naših oružanih snaga prije nekoliko noći bila je potpuno legalna i legitimna - rekao je Hamenei.

Iranski vrhovni vođa o zapadnim zemljama: Vi ste izvor sukoba

Hamenei je veliki dio svojeg govora posvetio Hezbolahu i Hasanu Nasralahu, kojeg je Izrael ubio u Bejrutu prošlog petka.

Drugi dio njegove propovijedi održan je na arapskom, kako bi se obratio libanskoj i palestinskoj publici, rekao je. "Izrael nikada neće poraziti Hamas i Hezbolah", rekao je Hamenei.

- Narod Palestine ima pravo - pred neprijateljem koji je preuzeo njihovu zemlju, kuću, farme i uticao na njihove živote - zauzeti se za sebe - rekao je.

Dodao je:

- Palestinski narod ima zakonsko pravo braniti se. Suprotstaviti se tim zločincima - okupacijskim snagama. Ne postoji niti jedan sud ili međunarodna organizacija koja može okriviti palestinski narod zato što jednostavno brani svoju otadžbinu - rekao je Ali Hamenei, prenosi "Index".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. oktobar 2024 12:50