Masud Pezeškijan / - EPA
16/09/2024 u 19:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Iranski predsjednik obećao da će spriječiti policiju za moral da uznemirava žene

Iranski predsjednik Masud Pezeškijan obećao je da će raditi na tome da policija za moral "ne smeta" ženama koje ne nose obavezni veo u javnosti.

On je govorio danas na drugu godišnjicu smrti Mahse Amini u zatvoru. Dvadesetdvogodišnju kurdsku Iranku je 16. septembra 2022. godine policija za moral uhapsila zbog nepoštovanja strogog kodeksa oblačenja za žene u Iranu.

- Policija za moral ne treba da prilazi (ženama) paziću na to da ih ona ne deranžira, rekao je u Teheranu reformistički predsjednik, tokom svoje prve konferencije za novinare od izbora u julu.

Dvije Iranke uhapšene zbog plesa na trgu u Teheranu

Predsjednik je dodao i da je i državni tužilac izjavio da policija za moral nema prava da se suočava sa ženama.

Tokom izborne kampanje Pezeškijan je obećao da će sa ulica povući policiju za moral, jedinicu zaduženu da pazi da žene nose obavezni veo.

Smrt Mahse Amini izazvala je veliki protestni pokret u Iranu tokom koga je poginulo više stotina ljudi a uhapšene su hiljade. Vlasti su demonstracije nazvale „neredima“ koje su organizovale zapadne zemlje.

Iran bi mogao da dobije prvu ministarku nakon više od 10 godina

Pezeškijan koji je u to vrijeme bio poslanik u iranskom Parlamentu je u septembru 2022. godine snažno kritikovao policiju zbog smrti Mahse Amini u zatvoru.

Iranski predsjednik danas je takođe rekao da se njegova vlada trudi da olakša drakonske restrikcije na internet, i posebno na društvene mreže.

Tokom demonstracija 2022. godine Iran je blokirao Instagram i Votsap, najviše korišćene aplikacije od kada su blokirane platforme Jutjub, Fejsbuk, Telegram, Tviter i Tiktok poslednjih godina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 19:55