Ajatolah Ali Hamnei / - EPA
29/04/2023 u 23:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Iranski vrhovni vođa: Čak je i jedan Amerikanac u Iraku previše

Amerikanci nisu prijatelji Iraka. Amerikanci nisu ničiji prijatelji, tako da nisu lojalni čak ni svojim prijateljima u Evropi, prenijeli su državni mediji Hamneija

Sjedinjene Američke Države su nepouzdan prijatelj i Irak ne bi trebalo da dozvoli prisustvo američkih vojnika na svom tlu, rekao je danas iranski vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Hamnei iračkom predsjedniku Abdul Latifu Rašidu.

Iran održava snažne veze sa Irakom i protivi se američkom vojnom prisustvu u Iraku i zemljama Persijskog zaliva jer je zapadna vojna intervencija uzrok nesigurnosti u regionu.

"Amerikanci nisu prijatelji Iraka. Amerikanci nisu ničiji prijatelji, tako da nisu lojalni čak ni svojim prijateljima u Evropi", prenijeli su državni mediji Hamneija.

Američke agencije za nacionalnu bezbjednost istražuju curenje povjerljivih dokumenata koji sugerišu da su SAD špijunirali saveznike, uključujući Ukrajinu.

„Prisustvo čak i jednog Amerikanca u Iraku je previše“, rekao je Hamnei Rašidu, koji je doputovao u posjetu Teheranu sa delegacijom koja ima za cilj jačanje veza između dvije susjedne zemlje.

SAD ima oko 2.500 vojnika u Iraku koji savjetuju i pomažu lokalnoj vojsci u borbi protiv džihadističke grupe Islamska država, koja je zauzela velike djelove Iraka i Sirije 2014.

„Irak želi da produbi odnose sa Iranom i riješi neka preostala pitanja između dvije zemlje“, rekao je Rašid, ne osvrćući se na iračko-američke veze u saopštenju.

Irak i Iran su osam godina ratovali osamdesetih godina prošlog vijeka, ali su odnosi između dvije većinske šiitske zemlje znatno ublažili poslije pada Sadama Huseina i njegovog režima kojim su dominirali suniti.

Irak je postao važan ekonomski partner Islamske Republike Iran, kojoj je Zapad uveo niz sankcija, a snabdijeva Irak gasom i strujom, kao i robom široke potrošnje, piše AFP. Francuska agencija podsjeća da su obje zemlje značajno doprinijele pobjedi nad ID u Iraku, gde SAD i dalje drže svojih 2.500 vojnika.

Amerikanci imaju oko 900 svojih vojnika u Siriji, uglavnom na sjeveroistoku, koji kontrolišu Kurdi, a u okviru koalicije koju predvode SAD u borbi protiv ostataka ID. Peta flota američke mornarice stacionirana je u Bahreinu.

„Ne smatramo da je prisustvo stranih vojnika i stranaca u regionu korisno“, rekao je iranski predsjednik Ebrahim Raisi na zajedničkoj konferenciji za novinare sa iračkim kolegom.

„Prisustvo Sjedinjenih Država remeti bezbjednost regiona“, rekao je Raisi.

„Naši odnosi sa Irakom zasnovani su na zajedničkim interesima, a Amerikanci misle na svoje interese, a ne na interese zemalja u regionu“, rekao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 04:11