brod kontejner / - FOTO: PEXELS
22/08/2023 u 12:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Istorijska suša pravi probleme brodovima u Panamskom kanalu

Uprava za Panamski kanal smanjila je maksimalnu težinu brodova i dnevne prelaske brodova u pokušaju da sačuva vodu

Istorijska suša u Panamskom kanalu primorala je brod Ever Maks da redukuje težinu tako što je istovario stotine kontejnera.

Poremećaji u saobraćaju i nova pravila koja su nametnule vremenske prilike uskratile su brodu, u vlasništvu tajvanske brodarske kompanije Evergrin marin, šansu da 1. avgusta postavi rekord za prevoz najvećeg broja kontejnera kroz ovu poznatu pomorsku prečicu koja povezuje Pacifik i Atlantski okean.

Uprava za Panamski kanal smanjila je maksimalnu težinu brodova i dnevne prelaske brodova u pokušaju da sačuva vodu.

Stručnjaci za pomorski transport strahuju da bi tako nešto moglo da postane nova normalnost, jer deficiti padavina u petoj najvlažnijoj zemlji na svijetu ukazuju na klimatske rizike koji utiču na industriju okeanskog transporta. Podsetimo da ova industrija pokreće 80 odsto globalne trgovine.

Vlasnici brodova imaju opcije da prevoze manje tereta, prebacuju se na alternativne rute koje mogu da „dodaju“ hiljade kilometara njihovom putu ili se bore sa redovima u kojima je ranije ovog mjeseca bilo i 160 plovila, zbog čega su neki kasnili čak 21 dan.

Ograničenja već povećavau cene transporta na liniji Kina – SAD. I to povećanje ide čak 36 posto, sve zbog visokih temperatura mora za koje klimatski naučnici upozoravaju da bi mogli da izazovu ekstremne vremenske uslove.

Administrator Panamskog kanala Rikaurte Vaskez je na konferenciji za novinare održanoj 3. avgusta saopštio da je zbog nedostatka vode planirano smanjenje dnevnog tranzita brodova sa 36-38 na 30-32 broda po danu ove godine u Panama Sitiju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 16:24