Нови сој короне стигао у Хрватску / - РТРС
12/01/2022 u 09:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Истраживање у Данској открива зашто се омикрон шири брже од делте

Откако jе омикрон откривен, здравствени радници покушаваjу да откриjу да ли ова вариjанта проузрокуjе лакше симптоме болести и зашто се чини заразниjом од делте

Омикрон лакше избjегава имунитет домаћина него делта вариjанта корона вируса, што обjашњава и зашто се брже шири, према данском истраживању обjављеном прошле недjеље.

Откако jе омикрон откривен, здравствени радници покушаваjу да откриjу да ли ова вариjанта проузрокуjе лакше симптоме болести и зашто се чини заразниjом од делте.

Постоjи више разлога због коjих би се вирус могао лакше да се преноси. На примjер, колико дуго остаjе у ваздуху и колико добро избjегава имуни систем домаћина.

Преносивост ниjе већа, него боље избjегава имунитет

Истраживање спроведено под покровитељством Универзитета у Копенхагену, главне организациjе за статистику Статистикс Денмарк и серолошког института Стеjтенс Серум Институт (ССИ) указуjе на то да jе главни разлог бржег ширења ове вариjанте вируса његова способност избjегавања имунитета стеченог вакцинациjом.

- Наша открића потврђуjу да брзо ширење омикрона можемо приписати способности заобилажења имунитета, а не инхерентном повећању преносивости - тврде истраживачи.

Дански научници раниjе су закључили да jе међу вакцинисаном популациjом омикрон између 2.7 и 3.7 пута заразниjи од делте.

Мања вjероватноћа заразе након треће дозе

Истраживањем jе такође откривено да jе, независно о коjоj се вариjанти вируса ради, мања вjероватноћа да ће они вакцинисани трећом дозом прениjети вирус него невакцинисани.

Додала jе да jе ризик од хоспитализациjе због омикрона упола мањи него кад jе у питању делта, али су због већег броjа заражених здравствени састави и даље под притиском.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:09