Stevo Pendarovski / -RTRS
08/05/2024 u 23:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izbori u Sjevernoj Makedoniji: Pendarovski priznao poraz

Kandidat za novog predsjednika Sjeverne Makedonije iz redova SDSM Stevo Pendarovski priznao je poraz u drugom krugu izbora.

Prema preliminarnim rezultatima na osnovu 50 odsto prebrojanih glasova kandidat SDSM Pendarovski osvojio 121.050 (29,96 odsto), a Gordana Šiljanovska Davkova 257.220 glasova (63,66 odsto), prenosi dnevni list Nova Makedonija.

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Aleksandar Daštevski izjavio je večeras da je prema podacima dobijenim do 18.30 izlaznost na izborima za šefa države bila 46,34 odsto.

- DIK objavljuje početne rezultate glasanja primljene elektronskim putem sukcesivno, a rezultate zapisnika OIK-a u roku od 12 sati nakon završetka izbora. DIK objavljuje konačne rezultate izbora u roku od 24 sata od dana njihove pravosnažnosti - navodi se u saopštenju DIK Sjeverne Makedonije, prenosi N1 agenciju Rojters.

Izbori u Sjevernoj Makedoniji: Do 18.30 glasalo oko 46 odsto građana

Desničarska opozicija u Sjevernoj Makedoniji je na putu ka ubjedljivoj pobjedi na parlamentarnim i predsjedničkim izborima, pokazuju djelimični rezultati, dok birači izražavaju svoju frustraciju zbog korupcije i zastoja u naporima zemlje da se pridruži Evropskoj uniji.

Čini se da će svečanu predsjedničku funkciju zauzeti kandidatkinja stranke VMRO-DPMNE Gordana Šiljanovska-Davkova.

Glasači su postali frustrirani sporim napretkom u nastojanju Sjeverne Makedonije da se pridruži Evropskoj uniji, što je 2005. dočekano sa optimizmom, ali se od tada smatralo praznim obećanjem.

Uporna korupcija i spor razvoj takođe su razbjesneli birače protiv vladajuće stranke.

Na parlamentarnim izborima, analitičari kažu da će vodeće stranke vjerovatno morati da formiraju koalicije sa manjim partnerima da bi obezbjedile većinu u parlamentu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 04:10