/ - FOTO: UNSPLASH - MOHAMMED IBRAHIM
13/07/2024 u 15:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Izrael nastavio paljbu: U napadu na kamp za raseljene ubijene desetine Palestinaca

Najmanje 71 osoba ubijena je, a oko 290 je povrijeđeno danas u izraelskom vazdušnom napadu na kamp za raseljene Palestince na jugu Pojasa Gaze.

To je saopštilo Ministarstvo zdravlja pod konotrolom Hamasa, dok izraelski izvori navode da je cilj napada bio šef vojnog krila Hamasa Mohamed Deif.

Nejasno je da li je Deif ubijen, naveli su izraelski izvori, koje prenosi Rojters, prenosi N1.rs.

Izraelski vojni radio naveo je da se Deif krio u zgradi u humanitarnoj zoni Al-Mavasi, zapadno od južnog grada Kan Junisa. Izraelske snage smatraju Deifa jednim od kreatora Hamasovog napada 7. oktobra prošle godine na Izrael, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi i uzeto oko 250 talaca.

Deif je preživio sedam izraelskih pokušaja ubistva, poslednji 2021. godine i jedan je od najtraženijih zvaničnika Hamasa već decenijama. Neimenovani izraelski zvaničnik rekao je da je, osim Deifa, meta napada bio i Rafa Salama, takođe visoki zvaničnik Hamasa. Nema informacija ni da li je Salama ubijen u napadu.

(UŽIVO) Palestinski mediji: Napad IDF-a na kamp el-Mavasi – 20 poginulo, 100 povrijeđeno

Izraelska vojska ranije danas je saopštila da je nastavila operacije u Pojasu Gaze, posebno u gradu Gazi, odakle je dopisnik Frans pres javio o izraelskoj artiljerijskoj paljbi i napadu dronova.

U centru palestinske teritorije otac i njegove tri ćerke od pet do devet godina ubijeni su u izraelskom udaru na njihovu kuću u Deir el Balahu, saopštio je Palestinski crveni krst.

Očevici su juče vidjeli kako se vojnici povlače iz nekih kvartova grada Gaze, glavnog grada u toj palestinskoj enklavi gdje je oko 60 tijela pronađeno u dva sektora zahvaćenih borbama, objavila je civilna zaštita.

U četvrtak je još 60 pronađeno je u drugom kvartu Šuadžaja na istoku posle povlačenja vojske koja je saopštila da je tu ubila „više od 150 terorista“ u dvije nedelje operacija.

Dopisnik Frans presa javio je danas da se čula artijerijska paljba u jugoistočnom djelu i centru grada Gaze, kao i paljba iz dronova u jugozapadnom djelu grada.

- Vojska nastavlja svoje operacije u gradu Gazi. U saradnji sa avijacijom vojnici su elimijisali više terorista prethodnog dana -  saopštila je izraelska vojska.

Na jugu palestinske teritorije u Rafi uništeni su brojni ulazi u tunele i „eliminisano više terorista Hamasa“, saopštila je izraelska vojska, i dodala da je avijacija ciljala skladište u kome su držani paraglajderi koji su upotrebljeni za napad Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Rat je izbio 7. oktobra prošle godine posle napada koji su sproveli komandosi Hamasa na jug Izraela kada je ubijeno 1.195 osoba, prema računici Frans presa na osnovu izraelskih zvaničnih podataka. Kao odgovor Izrael je zaprijetio da će uništiti Hamas i pokrenuo je ofanzivu u kojoj je do sada poginulo 38.345 osoba, prema podacima koje je u četvrtak objavilo ministarstvo zdravlja u Gazi, gde je Hamas na vlasti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 23:40