Hag / - KOSSEV
12/01/2024 u 12:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izrael odbacio optužbe za genocid pred sudom u Hagu

Južnoafrička Republika, koja je u decembru podnijela tužbu Međunarodnom sudu pravde (ICJ), zatražila je od sudija u četvrtak da uvedu hitne mjere kojim bi Izraelu naložili da odmah zaustavi ofanzivu

Izrael je u danas odbacio kao "grubo iskrivljene" optužbe koje je Južna Afrika iznijela pred najvišim sudom UN-a, upirući prostom u Izrael da je njegova vojna operacija u Gazi genocid nad palestinskim stanovništvom.

Pravni predstavnici Izraela pozvali su sudije da odbace zahtjev Južne Afrike da se obustavi ofanziva, rekavši da će to ostaviti Izrael bez odbrane, prenose agencije.

Južnoafrička Republika, koja je u decembru podnijela tužbu Međunarodnom sudu pravde (ICJ), zatražila je od sudija u četvrtak da uvedu hitne mjere kojim bi Izraelu naložili da odmah zaustavi ofanzivu.

U njihovoj tužbi se navodi da je izraelska vazdušna i kopnena ofanziva – u kojoj je ubijeno 23.000 ljudi, prema podacima koje je dalo palestinsko ministarstvo zdravlja koje kontroliše Hamas – imala za cilj da izazove „uništenje stanovništva“ Gaze.

Tumačenje događaja od strane Južne Afrike bilo je „grubo iskrivljeno“, rekao je sudu pravni savjetnik izraelskog ministarstva spoljnih poslova Tal Beker.

Ako je bilo djela genocida, onda su ona počinjena nad Izraelom, kazao je.

Beker je dodao:

„Hamas želi genocid nad Izraelom“.

Izraelski zvaničnici rekli su da je ubijeno 1.200 ljudi, uglavnom civila, a 240 odvedeno kao taoci u Gazu.

- Užasne patnje civila, i izraelskih i palestinskih, prije svega su rezultat Hamasove strategije - rekao je Beker i dodao da Izrael ima pravo da se brani.

Hamas demantuje izraelske navode da se njegovi militanti kriju među civilima.

- Izrael je u odbrambenom ratu protiv Hamasa, a ne protiv palestinskog naroda, kako bi osigurao da Hamas ne uspIJe… Кljučna komponenta genocida, namJera da se uništi narod u cJelini ili delimično, definitivno nedostaje - rekao je Beker.

Palestinske pristalice sa zastavama marširale su Hagom i planirale da gledaju proces na ogromnom ekranu ispred Palate mira.

Dok je Beker govorio, skandirali su: „Lažove!

Izraelske pristalice održale su odvojeno okupljanje članova porodica talaca koje je uzeo Hamas.

Očekuje se da će sud donijeti odluku o mogućim hitnim mjerama kasnije ovog mjeseca, ali tada neće donijeti odluku o optužbama za genocid – ti postupci bi mogli da potraju godinama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
GENOCIDIZRAELHAG
09. maj 2024 20:19