Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
05/05/2024 u 12:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izraelska ministarka potvrdila da je Izrael napao Iran

Članica užeg sastava izraelske vlade, zaduženog za bezbjednost, ministarka transporta Miri Regev, potvrdila je da je Izrael napao Iran u odgovoru na iranski raketni i napad dronovima u aprilu.

Izrael nije zvanično preuzeo odgovornost za udar na Isfahan, podsjećaju izraelski mediji.

- Odgovorili smo porukom koju je primio Iran i svijet da Izrael nije naivčina, rekla je Regev kasno sinoć za TV kanal 14.

Ona je prva izraelska zvaničnica koja je potvrdila napad Izraela i ocijenila da je ta zemlja uspjela da presretne dronove koje je lansirao Iran, te da će se još pričati šta bi se moglo desiti da je jedan pao u Izrael.

Na konstataciju da je vlada pristala da blago odgovori na prvi direktni napad na Izrael iz Irana ministarka je rekla da je odgovoreno i poruka isporučena.

- Sada moramo djelovati odgovorno i vidjeti kako da upravljamo svim frontovima, dok su Gaza i povratak talaca te eliminisanje Hamasa, glavne bitke, rekla je izraelska ministarka.

DW: Eskalacija sa Iranom – koliko je jak Izrael?

Poslije napada na Isfahan, koji se pripisuje Izraelu, Iran je saopštio da neće odgovoriti iako je mogao to da učini.

Teheran je nastojao da umanji štetu pričinjenu vazduhoplovnoj bazi, po svoj prilici da bi izbjegao dalju eskalaciju i regionalni rat.

Iranska vojska je 13. aprila u saradnji sa saveznicina u Iraku, iranskim Hezbolahom i jemenskim Hutima izvela osvetnički napad na Izrael dronovima, krstarećim i balističkim raketama.

Bila je to osveta, kako je rečeno, na izraelsko bombardovanje Ambasade Irana u Damasku 1. aprila, u kojem su ubijena dva iranska generala.

Izraelska vojska je oborila mnoge projektile, a u odbrani su učestvovale i američke, britanske, jordanske i francuske vazduhoplovne snage.

Izrael je 19. aprila uništio dio vazduhoplovnog odbrambenog sistema u Isfahanu.

Kako su ocijenili analitičari američkog Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) ta zemlja se odlučila da ne eskalira sukob, a da ipak odgovori i signalizira Teheranu da može da izvede precizne udare na strateške lokacije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 20:10