Vojnik, vojska / - FOTO: UNSPLASH
14/06/2024 u 16:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Izraelski vojnici koriste oružje iz srednjeg vijeka da bi bacali vatrene kugle u Liban

Izraelski vojnici koriste oružje iz srednjeg vijeka da bi bacali vatrene kugle preko granice u Liban, u vrijeme kada se pojačavaju prekogranični sukobi Izraela i proiranskog islamističkog Hezbolaha.

Trebuše, opsadno oružje slično katapultu, rijetko se koristi od 16. vijeka, prenosi američki CNN, a izraelska vojska je saopštila da se radi o lokalnoj inicijativi koja nije prerasla u široku upotrebu, prenosi N1.rs.

Izraelski javni servis Kan javlja da se takvo oružje vjerovatno koristi da se spali žbunje, kako bi izraelske snage lakše identifikovale ekstremiste koji pokušavaju da stignu do granice.

(UŽIVO) Broj stradalih Palestinaca porastao 37.266

Video snimak „oružja u akciji“ postavljen je na društvenim mrežama ove nedelje. CNN nije mogao da ocjeni kada je snimljeno, ali je geolocirano na izraelsko-libanskoj granici. I mada je bilo izvještaja da su katapulte koristili ukrajinski demonstranti tokom protesta 2014. i sirijski pobunjenici godinu dana ranije, to oružje je relikt prošlih vojnih vremena.

Izrael nastavlja napade na Gazu, dok raste napetost na granici sa Libanom

CNN prenosi, pozivajući se na podatke Enciklopedije Britanika, da je poslednji put zabilježeno da je trebuše koristio španski konkvistador Ernan Kortes protiv Acteka u Meksiku 1521. godine. Trebuše i katapult sve manje su korišćeni od pronalaska baruta.

Video snimak je objavljen pošto su prekogranični napadi iz Libana izazvali velike požare širom sjevernog Izraela protekle nedelje, paleći zemlju, što je dovelo do evakuacije stanovnika.

Prekogranični napadi pojačani su ovog mjeseca, ali sukobi manjeg intenziteta traju od napada palestinskog Hamasa na jug Izraela 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, uglavnom civila i oteto i u Gazu odvedeno više od 250 talaca. To je izavalo rat Izraela i Hamasa u kojem je razoren veći dio te palestinske teritorije i ubijeno više od 37.000 Palestinaca.

Šiitski Hezbolah kaže da se sada sukobljava s Izraelom u znak podrške Palestincima u Gazi. Vjeruje se međutim da je vojna sposobnost te organizacije mnogo veća od Hamasove i da je ona ojačala od 2006, kada je mjesec dana ratovala s Izraelom i tada koristila uglavnom neprecizne rakete iz sovjetskog doba tipa „kaćuša“.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah kaže da njegova organizacija ima 100.000 boraca i rezrvista.

Uz to se procjenjuje da Hezbolah ima 150.000 raketa koje bi mogle da zadaju probleme izraelskoj odbrani u slučaju punog rata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:36