Tramp / - SHUTTERSTOCK
18/10/2022 u 10:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izvještaj: Trampova administracija cenzurisala informacije o kovidu

Istraga odbora “pokazala je da je prethodna administracija krenula u kampanju bez presedana političkog uplitanja u odgovor savezne vlade na pandemiju, što je potkopalo javno zdravstvo u korist političkih ciljeva bivšeg predsjednika”

Članovi tima Donalda Trampa spriječili su, dok je on bio u Bijeloj kući, zdravstvene zvaničnike u davanju određenih informacija o COVID-u 19 kako bi se izvještaji što više podudarali s optimističnom vizijom bivšeg američkog predsjednika, stoji u izvještaju parlamenta, piše AFP, prenosi Hina.

Visoki zvaničnici Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), glavne savezne zdravstvene agencije Sjedinjenih Američkih Država, rekli su istražiteljima da su članovi Trampove administracije zastrašivali njihovo osoblje i pokušali prepraviti njihove izvještaje kako bi ih uskladili s izjavama predsjednika, koji je minimizirao epidemijsku krizu.

Istražitelji su intervjuisali desetak bivših i sadašnjih zvaničnika CDC-a, kao i visokih vladinih zvaničnika, za ovaj izvještaj od 91 stranice koji je objavio kongresni odbor koji se bavi krizom COVID-a 19.

U njemu odbor opisuje kako su zvaničnici ministarstva zdravstva, koje je imenovao Donald Tramp, pokušali preuzeti kontrolu nad sedmičnim naučnim časopisom CDC-a “Morbidity and Mortality Weekly Report”, uređujući ili cenzurišući članke koje su smatrali štetnim za republikanskog predsjednika.

Ti su zvaničnici nastojali “izmijeniti sadržaj, protvurječiti ili odgoditi objavljivanje” 18 od tih sedmičnih izvještaja, kao i zdravstvena upozorenja, i to s uspjehom u pet navrata, stoji u izvještaju kongresnog odbora.

Istraga ovog odbora “pokazala je da je prethodna administracija krenula u kampanju bez presedana političkog uplitanja u odgovor savezne vlade na pandemiju, što je potkopalo javno zdravstvo u korist političkih ciljeva bivšeg predsjednika”, rekao je predsjednik komisije, izabrani demokrat Jim Clyburn, u saopštenju za javnost.

Prethodni su izvještaji već istakli pokušaje Trumpove administracije da cenzuriše više zdravstvene zvaničnike ili da izvrši pritisak na Agenciju za lijekove Sjedinjenih Američkih Država da ponovno izda hitno odobrenje za hidroksiklorokin. Ovaj lijek protiv malarije Donald Tramp reklamirao je kao lijek za COVID-19, uprkos dokazima koji govore suprotno.

Republikanci su u ponedjeljak odbacili nalaze izvještaja, nazvavši ih pristranim i obećali da će sprovesti vlastitu istragu ako ponovno osvoje većinu u bilo kojem domu Kongresa na izborima u novembru.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 20:15