FOTO: DRUŠTVENE MREŽE
01/10/2021 u 12:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Јапанска принцеза удаје се упркос оспоравањима

Њој је недавно дијагностикован ментални поремећај који су љекари описали као врсту трауматског стреса, навела ја агенција

Јапанска принцеза Мако и њен вјереник Кеи Комура, обични грађанин, вјенчаће се идућег мјесеца, али нису планиране никакве церемоније, јављају агенције преносе медији.

Њихово вјенчање не подржава у потпуности јавност због финансијског спора у који је укључена њена будућа свекрва, саопштила је данас краљевска палата.

Спор у који је укључена мајка принцезиног вјереника Кеја Комуре је непријатност за царску породицу и довео је до јавног прекора. Због тога је њихово вјенчање било одложено више од три године.

Кеи Комуро (29) вратио се прошле недјеље у Јапан из Нјујорка гдје студира права. Нјегова коса везана у коњски реп сматрана је као смјели израз за неког ко се вјенчава за принцезу у породици везаној традицијом, и само је допринијела додатним критикама.

Пар ће се регистровати 26. октобра и одржаће заједничку конференцију за новинаре, саопштила је Агенција царске куће. Очекује се да ће започети заједнички живот у Нјујорку касније ове године.

Неће бити свечаног банкета ни других ритуала за пар зато што "њихово вјенчање многи не славе", навела је агенција.

Мако се такође одрекла 150 милиона јена (1,35 милиона долара) на које има права кад напушта царску породицу, навели су званичници из палате. Мако ће бити прва жена чланица царске породице од Другог свјетског рата која није примила ту исплату када се вјенчава за обичног грађанина.

Мако која ће напунити 30 година три дана прије вјенчања, ћерка је млађег брата цара Нарухита.

Њој је недавно дијагностикован ментални поремећај који су љекари описали као врсту трауматског стреса, навела ја агенција.

Она и Комуро су заједно похађали Токијски међународни хришчански универзитет када су објавили у септембру 2017. да намјеравају да се вјенчају наредне године, али финансијски спор је откривен два мјесеца касније и вјенчање је одложено.

Спор се односи на то да ли је новац који је добила мајка будућег младожење од свог бившег вјереника и потрошила на Комурово образовање у Јапану било позајмица или поклон.

Комуро је отишао за Нјујорк 2018. да студира права и први пут се вратио у земљу од тада.

Према законима јапанске Царске куће само мушко насљеђивање је дозвољено.

Жене чланице царске породице морају да се одрекну краљевског статуса када се удају за обичног грађанина, што је пракса која је довела до смањења царске породице и мањка насљедника трона.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 12:31