РУСИЈА, ЗАСТАВА / - ФОТО ИЛУСТРАЦИЈА
17/02/2022 u 13:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jединице Руске Федерациjе крше Минске споразуме

Начелник Станично-Луганске управе, Алберт Зинченко, рекао jе да су они превезени у болницу и да се налазе у стању шока

Снаге Руске Федерациjе (РФ) данас су отвориле ватру у Луганскоj области, гдjе су у гранатирању вртића повриjеђена три радника те установе, саопштено jе из Амбасаде Украjине у Београду, преноси Мина.

- Окупаторске jединице РФ и даље грубо крше Минске споразуме и режим прекида ватре у зони руско-украjинског међународног оружаног сукоба на Донбасу - каже се у саопштењу.

Из Амбасаде су истакли да су "окупатори поново потврдили циничан и равнодушан однос према животу и здрављу цивила у Донбасу".

- Усљед гранатирања погођена jе зграда вртића у коjоj су се у том тренутку налазила дjеца. Повриjеђена су три радника установе - наводи се у саопштењу.

Из Амбасаде су рекли да су повриjеђени радник обезбjеђења, праља и помоћница васпитача.

Начелник Станично-Луганске управе, Алберт Зинченко, рекао jе да су они превезени у болницу и да се налазе у стању шока.

Он jе навео да нема повриjеђене и рањене дjеце, пошто jе граната погодила музичку салу у коjоj се ниjе одржавала настава.

Како jе саопштено, дjецу, коjа су уписана у тоj установи, одвели су родитељи.

Зинченко jе рекао и да jе украjинска страна позвала на режим „тишине“, али да ниjе добила никакве одговоре од окупатора.

- Под ватром су се нашли и жељезничка станица и локомотивни депо. Запослени у станици и депоу ниjесу повређени. Jедна локомотива jе оштећена. Оштећена jе и зграда депоа -  наводи се у саопштењу.

Из Амбасаде су казали да jе оштећена и комунална инфраструктура и да jе половина украjинског насеља остала без струjе.

- Украjинска трупе су одмах евакуисале цивиле у склониште - каже се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да су акциjе РФ за ескалациjу агресиjе праћене кампањом дезинформациjа руских и проруских медиjских платформи и институциjа, укључуjући и у Србиjи.

- РФ покушава да лансира лажне информациjе у име такозваних Лугањске Народне Републике (ЛНР) и Доњецке Народне Републике (ДНР). Ова кампања има за циљ да дискредитуjе украjинску страну и оправда воjну агресиjу Москве - додаjе се у саопштењу.

Из украjинске Амбасаде су позвали да се у информативном простору Србиjе не шире дезинформациjе у име такозваних „ЛНР“ и „ДНР“ коjе се тичу Украjине, пошто, у ствари, те дезинформациjе настаjу у Москви.

Они су закључили да те дезинформациjе имаjу за циљ да искриве ситуациjу и оправдаjу агресиjу РФ на суверену и независну европску државу Украjину.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 21:32