Ilustracija / - UNSPLASH
05/06/2024 u 13:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Južna Afrika: Uhapšen ministar zbog primanja mita

Južnoafrički ministar sporta, umjetnosti i kulture i visoki funkcioner vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) Zizi Kodva uhapšen je pod optužbom da je primio mito.

Policija je saopštila da se Kodva sumnjiči da je primio 90.000 dolara (oko 80.000 evra) mita. On se danas pojavio pred sudijom u Johanesburgu zajedno sa drugim osumnjičenim u istom slučaju. Najavio je da će se izjasniti da nije kriv, prenosi N1.rs.

Kodva je ranije bio sumnjičen da je primao mito od jednog biznismena tokom sudske istrage 2021. godine o navodima o rasprostranjenoj korupciji u vladi u koju su bili umješani zvaničnici ANC. Ti navodi se odnose na vrijeme kada je Kodva bio portparol ANC, a kasnije i zamjenik ministra državne bezbjednosti. Policija tvrdi da je Kodva koristio dio mita za kupovinu „luksuznog“ džipa.

Kodva je član Nacionalnog radnog komiteta ANC, koji se sastao u utorak dok je stranka raspravljala o tome kako bi mogla da formira vladu nakon što je izgubila većinu na izborima prošle nedelje. ANC nije dao nikakve naznake sa kojom bi drugom stranom ili strankama mogao sklopiti sporazum o koaliciji i pregovori su u toku.

Korupcija u vladi smatrana je jednim od pitanja koje je navelo većinu Južnoafrikanaca da ne glasaju za ANC na izborima koja je dobila 40 odsto glasova i tako po prvi put izgubila parlamentarnu većinu i sada treba da formira koaliciju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. jun 2024 19:35