Photo by Pankaj Patel on Unsplash, ilustracija
12/08/2021 u 23:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Карићи на црној листи САД-а

Особе које су стављене на црну листу, укључене су у наставак насилног сузбијања мирних протеста; повезани су са инцидентом у Рајанеру 2021. или зарађују или одржавају бјелоруски режим

Амерички секретаријат за финансије ставио је на црну листу Карицћево грађевинско царство у пакету којим се проширују санкције против Бјелорусије, преноси Радио Слободна Европа (РСЕ)

Како се наводи на сајту секретаријата, Канцеларија за контролу стране имовине (ОФАЦ) санкционисала је 23 појединца и 21 ентитет.

Особе које су стављене на црну листу, објашњава се, укључене су у наставак насилног сузбијања мирних протеста; повезани су са инцидентом у Рајанеру 23. маја 2021. године или зарађују или одржавају бјелоруски режим на рачун бјелоруског народа.

ОФАЦ је на црну листу ставило и, како се наводи, грађевинско царство Карића које је кроз предсједничке декрете, потписане од стране Александра Лукашенка, добило бројне бенефиције, укључујуц́и поклоне државног земљишта у Минску.

Међу њима је, наводи се, земљиште у вриједности од скоро 800 милиона долара за један пројекат, великодушне пореске олакшице или потпуно укидање пореза, коришц́ење државних ресурса за инфраструктурне радове и други повлашц́ени услови.

У објави се објашњава да је Дана Холдингс Лимитед фирма регистрована на Кипру са везама са српском породицом Кариц́, која је постала позната по томе што је подржала владавину Слободана Милошевиц́а деведесетих година.

- Породица Кариц́ сматра се блиском Лукашенку; на примјер, Дана Холдингс је наводно понудила запосленима слободан дан за учешц́е на про-Лукашенковом скупу након лажних избора 9. августа 2020, појавила се на про-Лукашенковим летцима, а у њој се налази умјетничка галерија коју води Лукашенкова снаха у тржном центру у Минску - наводи се у објави, а преноси РСЕ.

ОФАЦ је такође навео и да српски и кипарски држављанин Небојша Кариц́, син српског привредника Богољуба Карића, игра водец́у улогу у компанији.

Како је РСЕ раније писао, током протекле деценије Карићи су се пробили до самог врха бјелоруске индустрије некретнина, остваривши огромну добит у том процесу, према извјештајима компаније.

Критичари наводе да је до тога дошло захваљујући њиховим блиским везама са моћником Александром Лукашенком, који влада Бјелорусијом “гвозденом песницом” 27 година и који је жестоко одговорио на протесте у августу 2020. који су избили након председничких избора у тој земљи а за које његови противници тврде да су покрадени. Породица Карић ове наводе негира.

Европска унија (ЕУ) је 2020. године увела санкције “Дана Холдингу” и једној од њених подружница у децембру 2020, оптуживши компанију за “стицање користи од и/или подршке режиму” Лукашенка.

Сједињене Државе, Британија и Канада увеле су нове трговинске и финансијске санкције Бјелорусији 9. августа, на прву годишњицу предсједничких избора који су продужили вишедеценијску Лукашенкову владавину и изазвале невиђени талас протеста усред навода да је гласање било намјештено.

Режим ауторитарног бјелоруског лидера одговорио је на то захтјевом од Вашингтона да до 1. септембра смањи број запослених у амбасади у Минску на пет људи.

Лукашенко, који је на власти од 1994. године, реаговао је на протесте покренувши бруталну репресију. Више од 32.000 људи је приведено, хиљаде их је полиција претукла на улицама и у притвору, а у многим случајевима дошло је до наводне тортуре. Опозициони лидери су затворени или приморани да бјеже из земље.

Као одговор, Сједињене Државе, Европска унија, Канада, Британија и друге земље наметнуле су Лукашенку, његовом најужем кругу људи и бјелоруским фирмама неколико рунди санкција, остављајући бјелоруског моц́ника међународно изолованог, зависног више него икада од подршке Русије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 22:51