/ -FOTO: SHUTTERSTOCK
11/12/2022 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kazne u Velikoj Britaniji: Ko zviždi ženama na ulici, ide u zatvor

Istraživanje koje su sproveli anketari IouGov za BBC, pokazalo je da se dvije trećine žena ne osjećaju bezbjedno da šetaju same noću, barem u nekim slučajevima

Britanske vlasti uvode zatvorske kazne do dvije godine svakome ko zviždi ženama, prati ili im blokira put na ulici.

- Svaka žena treba da se oseća sigurnom kada šeta ulicom - poručila je  britanska advokatica i političarka Suela Brejvmen.

Seksualno uznemiravanje je već ilegalno u Britaniji, ali je je ovo samo još jedan od načina kako bi više njih prijavilo policiji.

- Stavljamo potrebe žrtava na prvo mjesto, što znači da će se osumljičeni suočiti sa posledicama kakve zaslužuju - kazala je Brejvmen. 

Istraživanje koje su sproveli anketari IouGov za BBC, pokazalo je da se dvije trećine žena ne osjećaju bezbjedno da šetaju same noću, barem u nekim slučajevima.

Žene mlađe od 34 godine najvjerovatnije će biti meta seksualnih predatora, ali je najmanja vjerovatnoća da će ih prijaviti, prema Krunskom tužilaštvu (CPS).

Državno tužilaštvo, koje odlučuje da li će slučaj predati sudu, nedavno je ažuriralo svoje savjete osoblju o uznemiravanju na ulici. Nove smjernice takođe pokrivaju krivična djela kao što su izlaganje, uhođenje i seksualni napad.

Ubistvo Sare Everard, koju je prošle godine oteo i ubio službeni policajac dok je hodala kući u južnom Londonu, takođe je povećalo zabrinutost zbog bezbjednosti žena i odnosa prema ženama.

Šest mjeseci kasnije, učiteljicu osnovne škole Sabinu Nesa ubio je u južnom Londonu čovjek kog nikad nije upoznala.

Vlada će sada podržati zakon koji je predložio bivši poslovni sekretar Greg Klark.

- Javno seksualno uznemiravanje može da utiče na muškarce i dječake, ali treba da bude jasno da ono nesrazmjerno pogađa žene i djevojčice - kazao je on. 

Predlog zakona koji je predložiosud ima za cilj da kriminalizuje praćenje žena dok noću idu ulicom, upućivanje nepristojnih ili agresivnih komentara, pravljenje nepristojnih ili uvredljivih gestova prema osobi, ometanje osobe dok ide putem, vožnja ili vožnja vozilom polako u blizini neke osobe, a učesnici kampanje su takođe dodali da su i zviždanje i „gledanje“ krivična djela. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:45