/ - FOTO: UNSPLASH - ALONSO REYES AVAILABLE FOR HIRE, BROD, RAT, ILUSTRACIJA
14/07/2024 u 17:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kina i Rusija započele zajedničke pomorske vježbe

Kineska i ruska mornarica su danas započele zajedničke vojne vježbe blizu provincije Guangdong na jugu Kine.

Vježbe su započeli nekoliko dana nakon što su iz NATO nazvali Peking "glavnim omogućivačem" ruskog rata u Ukrajini, što je kineska strana oštro negirala.

Kinesko ministarstvo odbrane je u kratkom saopštenju navelo da su zajedničke pomorske snage nedavno patrolirale zapadnim i sjevernim Tihim okeanom i da ta operacija nema nikakve veze sa bilo kojim međunarodnim i regionalnim situacijama, kao i da nije ciljala nijednu treću stranu, prenosi N1.rs.

Vježba, koja je počela danas i trajaće do sredine jula, ima za cilj da demonstrira sposobnosti mornarice u suočavanju sa bezbjednosnim pretnjama i očuvanju mira i stabilnosti na globalnom i regionalnom nivou, objavila je državna televizija CCTV, dodajući da će uključivati i protivraketne vježbe i protivvazdušnu odbranu.

Novinska agencija Sinhua izvjestila je da su kineske i ruske pomorske snage izvele vojnu simulaciju na mapi i vježbe taktičke koordinacije nakon ceremonije otvaranja u gradu Žanjiang.

Zajedničke vježbe uslijedile su nakon novih tenzija između Kine i NATO prošle nedelje.

U završnom saopštenju sa samita NATO u Vašingtonu jasno je stavljeno do znanja da Kina postaje fokus vojnog saveza, nazivajući Peking „glavnim omogućivačem“ ruskog rata protiv Ukrajine. Partneri NATO u Indo-Pacifiku djele zabrinutost za bezbjednost koja dolazi od Rusije i njenih azijskih saveznika, na prvom mjestu Kine.

Kao odgovor, Kina je poručila NATO da ne pravi haos u Aziji i saopšteno je da „takozvana bezbjednost“ NATO, dolazi po cijenu bezbjednosti drugih zemalja,“Kina poziva NATO da prestane da se mješa u kinesku unutrašnju politiku i da blati imidž Kine i da ne stvara haos u azijsko-pacifičkom regionu nakon stvaranja nemira u Evropi“, rekao je tada portparol Ministarstva odbrane Lin Đian.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 03:43