ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - ALEJANDRO LUENGO AVAILABLE FOR HIRE
20/08/2024 u 21:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kina smanjila broj izdatih dozvola za termoelektrane na ugalj

Odobrenja za nove termoelektrane na ugalj u Kini naglo su opala u prvoj polovini ove godine, prema analizi objavljenoj u utorak, nakon što je nalet dozvola u prethodne dvije godine izazvao zabrinutost zbog posvećenosti vlade ograničavanju klimatskih promjena.

Kina izgradila najveći lanac proizvodnje nove energije

Pregledom projektne dokumentacije, organizacija Grinpis za istočnu Aziju (Greenpeace East Asia) utvrdila je da je od januara do juna odobreno 14 novih elektrana na ugalj sa ukupnim kapacitetom od 10,3 gigavata, što je za 80 procenata manje u odnosu na 50,4 gigavata u prvoj polovini prošle godine.

Vlasti su odobrile 90.7 gigavata 2022. i 106.4 gigavata 2023. godine, što je porast koji je uzbunio stručnjake za klimu.

Kina je vodeća u svijetu u solarnim i vetroenergetskim instalacijama, ali vlada je rekla da su elektrane na ugalj i dalje potrebne za periode najveće potražnje jer su pouzdanije od vjetra i solarne energije.

Iako Kina daje prioritet zelenijim izvorima energije, stručnjaci brinu da Kini neće biti lako da se odvikne od uglja kada se izgradi novi kapacitet, prenosi N1.

- Možda sada vidimo prekretnicu. Ostaje jedno pitanje. Da li kineske provincije usporavaju odobravanje uglja jer su već odobrile toliko projekata uglja, ili je ovo poslednje poglavlje u energetskoj tranziciji koja je vidjela da ugalj postaje sve nepraktičniji? Samo vrijeme može pokazati- rekao je u saopštenju Gao Juhe, vođa projekta Grinpis za istočnu Aziju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 16:48