MJESEC / - FOTO: UNSPLASH
02/06/2024 u 09:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kineska letjelica uspješno sletjela na mračnu stranu Mjeseca

Kineska Nacionalna svemirska uprava (CNSA) javila je da je jutros kineska letjelica Čange 6 uspješno sletjela na tamnu stranu Mjeseca gdje treba da prikuplja uzorke i kasnije ih vrati na Zemlju.

Kineska letjelica će prikupljati kamenje i druge uzorke u ogromnom krateru poznatom kao Južni pol Aitken basen, javila je jutros zvanična kineska agencija Sinhua.

Letjelica je lansirana 3. maja i njen cilj je da prikupi uzorke kamenja i mekog tla iz tog dijela Mjeseca, prvi put u istoriji.

Tu bi moglo bi da budu uzorci nekog od najstarijeg kamenja sa Mjeseca iz ogromnog kratera na njegovom Južnom polu.

Misija je šesta u programu Čange za istraživanje Mjeseca koji je dobio naziv po kineskoj boginji Mjeseca. To je druga misija koja treba da vrati nazad uzorke poslije misije Čange5 koja je takođe uzimala uzorke sa bliže strane Mjeseca, 2020. godine.

Poslije lansiranja iz centra Venčang, letjelica Čange 6 kružila je oko Mjeseca čekajući da sleti. Zatim je sonda koja će se spustiti odvojila od dijela koji kruži da se spusti na stranu Mjeseca stalno okrenutog od Zemlje.

Operaciju je podržavaio satelit Keikao-2, javila je kineska svemirska agencija.

U sadašnjoj misiji modul za slijetanje će koristiti mehaničku ruku da buši i prikupi do dva kilograma materijala sa površine i ispod površine Mjeseca koji će biti vraćen nazad u kapsuli koja trenutno kruži oko Mjeseca.

Kontejner sa uzorcima treba da se vrati na Zemlju u pustinjama Kine oko 25. juna.

Misije na tamnoj strani Mjeseca su teže zato što taj dio nije okrenut prema Zemlji i potreban je satelit kao relej da održava komunikacije.

Japanski milijarder otkazao putovanje oko Mjeseca zbog neizvjesnosti

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. jul 2024 05:14