Granata iz Mjanmara pogodila Kinu / - XI JINGPING (PARODY)(PRINTSCREEN/X
04/01/2024 u 09:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kineski mediji: Granate iz Mjanmara pogodile grad na jugozapadu Kine

Godinama je Kokang u državi Šan u Mjanmaru bio nestabilna i nemirna regija. Granate ispaljene iz te oblasti su takođe 2015. pale preko granice u Junanu usred borbi između trupa vlade Mjanmara i pobunjenika, ranivši jednog Kineza i četiri državljana Mjanmara

Pet osoba u kineskom gradu u blizini Mjanmara ranjeno je u srijedu posle pada zalutalih artiljerijskih granata s druge strane granice, dok se nastavljaju borbe između mjanmarske hunte i pobunjenika uprkos pregovorima, navodi kineski list Global tajms (Global Times), prenosi RSE.

Kineski list na engleskom pod kontrolom države objavio je video na društvenim mrežama u kojem su zvaničnici u Ženkangu, gradu u provinciji Junan, potvrdili da su granate ispaljene iz Laukaija, oblasti u mjanmarskom regionu Kokang, pogodile Nansan, grad pod njihovom jurisdikcijom.

Pet povređenih je od tada prebačeno u bolnicu, naveo je list.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da "snažno žali" zbog pada zalutalih artiljerijskih granata ispaljenih iz Mjanmara.

Godinama je Kokang u državi Šan u Mjanmaru bio nestabilna i nemirna regija.

Granate ispaljene iz te oblasti su takođe 2015. pale preko granice u Junanu usred borbi između trupa vlade Mjanmara i pobunjenika, ranivši jednog Kineza i četiri državljana Mjanmara posle čega je i Peking reagovao.

Neke bitke su se u to vrijeme odvijale na čak 500 metara od kinesko-mjanmarske granice.

Sukobi u istoj oblasti 2009. primorali su desetine hiljada da pobjegnu preko granice u Kinu, naveli su kineski državni mediji i grupe za ljudska prava.

Kineska ambasada u Mjanmaru je prošle nedjelje pozvala svoje državljane da napuste Laukai što je prije moguće, navodeći sve veće bezbjednosne rizike.

Oružani sukob između vojske Mjanmara i pobunjeničkih grupa na sjeveru zemlje eskalirao je krajem oktobra. Susjedna Kina je više puta pozivala na pregovore o prekidu vatre, pa čak i posredovala u dijalogu dvije strane.

Prema podacima Ujedinjenih nacija sredinom decembra, više od 660.000 ljudi u Mjanmaru je raseljeno od 27. oktobra, čime je ukupno u toj zemlji trenutno raseljeno rekordnih 2,6 miliona ljudi.

Kineske vlasti pozvale su kineske građane da izbjegavaju odlazak na sjever Mjanmara, a onima koji su već u toj oblasti da odu na bezbjedno ili da se vrate u Kinu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 21:08