Застава Кине (ФОТО: ВИКИПЕДИЈА) / - ФОТО: ВИКИПЕДИЈА
12/06/2022 u 08:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Кинески министар Америци: Престаните да се мијешате у наше унутрашње ствари

Поновивши неколико пута на азијском безбједносном састанку да Кина тражи само мир и стабилност и да није агресор, он је позвао САД да „јачају солидарност и супротставе се сукобу и подјели”

Кинески министар одбране Веи Фенге рекао је да је на САД да унаприједе билатералне односе, јер се њихов однос налази на кључној раскрсници.

Поновивши неколико пута на азијском безбједносном састанку да Кина тражи само мир и стабилност и да није агресор, он је позвао САД да „јачају солидарност и супротставе се сукобу и подјели”.

Он је рекао да је Кина у говору америчког министра одбране Лојда Остина јуче одлучно одбацила „америчка богохуљења, оптужбе, па чак и пријетње“.

"Тражимо од америчке стране да престане да клевета и задржава Кину. Престани да се мијешаш у унутрашње ствари Кине. Билатерални односи се не могу побољшати осим ако их америчка страна не побољша", рекао је Веи.

Остин је рекао да је дошло до "алармантног" повећања броја небезбједних и непрофесионалних сусрета између кинеских авиона и пловила других земаља. Он је додао да ће Сједињене Америчке Државе стати уз своје савезнике, укључујући Тајван.

О Тајвану

Говорећи о Тајвану, Веј је рекао да се став Кине о острву, које Пекинг сматра провинцијом, није промијенио. Он је рекао да кинеска влада тражи "мирно уједињење" са Тајваном, али је задржала "друге опције".

"Кина ће дефинитивно реализовати своје поновно уједињење. Они који теже независности Тајвана у покушају да подијеле Кину дефинитивно неће добро завршити", рекао је Веи.

Напротив, примијетио је да је Кина допринијела глобалним напорима у борби против ковид-19 и да су напори земље да развије област Јужног кинеског мора били мирни.

"Велике и мале земље, слабе или моћне, све су једнаке. Требало би да поштујемо једни друге и третирамо једни друге као једнаке", рекао је Веи.

Руска инвазија на Украјину заузела је централно мјесто, а Веј је нагласио да Кина подржава мировне преговоре и да се противи „пружању оружја под максималним притиском“.

„Шта је основни узрок ове кризе? Ко је главни актер иза овога? Ко највише губи? А ко ће највише добити? Ко промовише мир, а ко долива уље на ватру? Мислим да сви знамо одговоре на ова питања“, рекао је он, а да не помињемо став Кине.

У видео-обраћању, украјински предсједник Володимир Зеленски упозорио је делегате да инвазија Украјине угрожава поредак заснован на правилима и да је цијелом свијету опасност од глади и кризе са храном.

Русија своје акције у Украјини назива „специјалном операцијом“ за коју каже да није осмишљена да окупира територију, већ да уништи војне капацитете свог јужног сусједа и ухвати оно што сматра опасним националистима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 11:12