фото: Илустрација / - фото: Илустрација
05/10/2022 u 02:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kinezi uspješno kontrolišu vremenske prilike: Pojačali kišu i sniježne padavine

Velika civilna bespilotna letjelica „Ving lung 2H“ uspješno obavila operaciju „sejanja“ oblaka iznad Ćinghaj-Tibetanske visoravni, saopštila je kineska avio-industrijska korporacija (AVIC)

Bespilotna letjelica otkrila je padavinske oblake i uspješno obavila operaciju pojačavanja vještačke kiše i sniježnih padavina iznad planinskog lanca Aemje Ma-čen u regionu Sanđiangjuan na Ćinghaj-Tibetanskoj visoravni, saopštio je AVIC, vodeći proizvođač aviona u Kini.

Operaciju su zajedno izveli Centar za modifikaciju vremena pri Kineskoj upravi za meteorologiju (CMA), Centar za meteorološko posmatranje pri CMA i više drugih organizacija.

Letjelica je nosila katalitički uređaj za poboljšanje padavina, navode iz AVIC. Na dronu je bio i uređaj za otkrivanje padavinskih oblaka koji osmatra i obezbjeđuje podatke za studiju o karakteristikama i strukturi takvih oblaka na Ćighaj-Tibetanskoj visoravni i efektima povećanja padavina. Procjenjuje se da je tokom operacije koja je trajala oko pet sati pojačanje padavina imalo uticaja na gotovo 15.000 kvadratnih kilometara.

Sanđiangjuan, iznad kog je izvedena operacija, u prevodu znači „izvor tri rijeke“, i na njemu izviru velike rijeke Jangce, Žuta rijeka i Lančang. Sanđiangjuan se nalazi u pokrajini Ćinghaj, koja se naziva i „vodotoranj Kine“.

Operacija koju je izvela bespilotna letjelica dio je testova za poboljšanje padavina na ovom prostoru, kako bi se povećale snežne padavine i pokrivenost ledom u tipično glečerskim oblastima na visoravni. Takođe, cilj je i poboljšanje mogućnosti „sijanja oblaka“, što je od velikog značaja za održavanje života i poljoprivredne stočarske proizvodnje.

Prije ove operacije velika civilna bespilotna letjelica „Ving lung 2“ već je izvršila test meteorološkog posmatranja na velikoj visini iznad visoravni Ćinghaj-Tibet. Sledeći korak je izgradnja širokog sistema meteoroloških osmatranja zasnovanog na bespilotnim letjelicama u cilju ekološke zaštite visoravni, objavila je agencija Sinhua.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:36