Kina, niske temperature / - FOTO: NEWS.CGTN.COM
17/12/2023 u 23:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kinu zahvatile rekordno niske temperature

Grad Yichun u Heilongjiangu mogao bi početkom sledeće sedmice zabilježiti rekordno nisku temperaturu od minus 47,9 stepeni celzijusa, zabilježenu posljednji put u januaru 1980. godine

Temperature u djelovima Kine, uključujući provincije Shanxi, Hebei i Liaoning, dostigle su najniže nivoe od početka evidencije, objavila je državna televizija.

Grad Yichun u Heilongjiangu mogao bi početkom sledeće sedmice zabilježiti rekordno nisku temperaturu od minus 47,9 stepeni celzijusa, zabilježenu posljednji put u januaru 1980. godine.

Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je hitan odgovor, a nacionalno tijelo za prevenciju katastrofa izdalo je direktivu lokalnim vlastima da pripreme planove za vanredne situacije, kao i opremu za uklanjanje snijega i leda.

- Skladištenje termalnog uglja treba obaviti unaprijed kako bi se osigurala normalna proizvodnja električne energije u elektranama tokom kritičnog perioda, navodi se u direktivi.

Takođe, lokalne vlasti su pozvane da osiguraju da nacionalna snadbjevenost energijom i potražnja budu stabilni i uredni.

Predsjednik Kine Si Đinping pozvao je u petak na hitnu reakciju na zahlađenje koje je počelo početkom ove sedmice sa sniježnim padavinama i zaleđenim putevima, uz jaku maglu koja je izazvala više saobraćajnih nesreća.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 12:22