Kisindžer / Foto: SPUTNIK/Михаил Климентьев /
21/07/2022 u 10:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kisindžer: Tužan sam, ni Makron ni Šolc nemaju osjećaj za misiju i smjer sa Putinom

S Putinom bi najbolje pregovarali ili Ričard Nikson ili Šarl de Gol, smatra američki diplomata

Bivši državni sekretar SAD Henri Кisindžer kazao je da geopolitika danas traži "fleksibilnost Ričarda Niksona", a to je neophodno da bi se ublažili sukobi između SAD-a i Кine, tj. Rusije i ostatka Evrope.

Na pitanje ko bi bio najjači pregovarač sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Кisindžer se odlučio za francuskog vojskovođu iz Drugog svjetskog rata i francuskog državnika Šarla De Gola, a zatim je dodao da bi bivši predsednik SAD Ričard Nikson bio sasvim dobar.

Кisindžer je u intervjuu za Blumberg upozorio da bi Кina ne bi trebalo da postane globalni hegemon.

- Lider Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden trebalo bi da bude oprezan kada je riječ o miješanju domaće politiku u važnost razumijevanja postojanosti Кine. Bajden i prethodne administracije bili su previše pod uticajem domaćih aspekata pri pogledu na Кinu. Naravno, važno je da se spreči hegemonija Кine ili bilo koje druge zemlje. Ali, to nije nešto što može da se postigne beskrajnim sukobima- kazao je on. 

Кisindžer je upozorio da suparnički odnosi SAD-a i Кine vode do rizika od globalne "katastrofe uporedive sa Prvim svjetskim ratom".

Osvrćući se na učinak današnjih evropskih čelnika, od francuskog predsjednika Emanuela Makrona do njemačkog kancelara Olafa Šolca, Кisindžer je rekao da ga čini tužnim što sadašnje "evropsko vodstvo nema osjećaj za smjer i misiju".

- To su imali prethodni šefovi država, poput Adenauera i De Gola i dovelo je do toga da odigraju uloge koje su odigrali na istorijskoj pozornici- zaključio je Kisindžer. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 22:45