Klaudija Šejnbaum / - FOTO: EPA-EFE/ISAAC ESQUIVEL
02/10/2024 u 14:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Klaudija Šejnbaum položila predsjedničku zakletvu u Meksiku

Klaudija Šejnbaum danas je postala prva žena predsjednica Meksika.

Nakon što je Šejnbaum položila zakletvu u parlamentu, poslanici su uzvikivali „Predsjednica! Predsjednica!“ izgovarajući tu špansku riječ u ženskom rodu prvi put u više od 200 godina istorije Meksika kao nezavisne zemlje.

Naučnica (62), koji je postala političarka, zatiče zemlju sa brojnim problemima, uključujući lošu ekonomiju, nedovršene građevinske programe i rastuće dugove.

U svom inauguracionom govoru, Šejnbaum je rekla da je na vlast došla „u pratnji svih žena koje su se anonimno borile da se probiju u Meksiku“, uključujući sve one koji su sanjali o mogućnosti da jednog dana, bez obzira da li su rođeni kao žene ili muškarci, ostvare svoje snove i želje, a da „naš pol ne određuje našu sudbinu“.

Ona je dala dugu listu obećanja, da će ograničiti cijene benzina i hrane, proširiti programe davanja novca za žene i djecu, podržati poslovna ulaganja, izgradnju stanova i željeznice.

Pominjanje narko kartela, koji kontrolišu veći dio zemlje, bilo je kratko i pri kraju liste.

Šejnbaum je ponudila male promjene u odnosu na strategiju „Zagrljaji, a ne meci“ bivšeg predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora za rešavanje osnovnih problema sa kartelima, osim što je obećala više obavještajnog rada i istrage.

- Neće biti povratka u neodgovorni rat protiv droge - rekla je ona.

Šejnbaumova je pobedila u junu sa skoro 60 odsto glasova, uglavnom zahvaljujući stalnoj popularnosti njenog političkog mentora Lopeza Obradora.

Ona se obavezala da će nastaviti njegovu politiku, čak i onu koja je jačala moć vojske i slabila civilnu kontrolu u zemlji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. oktobar 2024 14:33