/ - FOTO: UNSPLASH - MYLON OLLILA, SLON - ILUSTRACIJA
08/12/2023 u 15:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Klimatske promjene izazvale sušu: Desetine slonova uginule u poznatom nacionalnom parku

Glavni ekolog Hvangea Dafin Madhlamoto rekla je da kroz park ne protiče nijedna veća rijeka i da se za snabdijevanje vodom koriste bunari na solarni pogon

Desetine slonova uginule su od žeđi u popularnom Nacionalnom parku Hvange u Zimbabveu zbog suše uzrokovane klimatskim promjenama, saopćio je park, prenosi Avaz.ba.

Glavni ekolog Hvangea Dafin Madhlamoto rekla je da kroz park ne protiče nijedna veća rijeka i da se za snabdijevanje vodom koriste bunari na solarni pogon iz kojih zbog suše ne može da se izvuče dovoljna količina vode.

Madhlamoto je istakla da su zbog klimatskih promjena u parku smanjene padavine. U tom nacionalnom parku živi 45.000 slonova, a odraslom slonu je potrebno 200 litara vode dnevno.

Dopisnik Rojtersa je vidio na desetine uginulih slonova u blizini bunara.

Kišna sezona u Zimbabveu traje od novembra do marta, ali kiša jedva da je padala ove godine. Očekuje se da će se suša nastaviti do 2024. godine, prema prognozi meteorologa, piše Euronews.

Nekoliko krda slonova prešlo je iz Zimbabvea u susjednu Bocvanu u potrazi za hranom i vodom.

Zimbabve ima populaciju slonova od gotovo 100.000, ali ima kapacitet samo za nešto više od polovine njih, saopćile su službe Zimbabvea za zaštitu divljih životinja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:44