Zastava SAD, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
15/07/2024 u 22:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ko je Džej Di Vens: Tramp ga imenovao za potpredsjednika, nekada bio njegov glavni kritičar

Donald Tramp, bivši američki predsjednik i republikanski kandidat za predstojeće predsjedničke izbore, imenovao američkog senatora Džeja Dija Vensa za svog potpredsjednika.

- Kao potpredsjednik, Džej Di će nastaviti da se bori za naš Ustav, stati uz naše trupe i učiniće sve što može da mi pomogne da Ameriku ponovo učinimo velikom. Čestitamo senatoru Vensu, njegovoj supruzi Uši, koja je takođe diplomirala na Pravnom fakultetu Jejla, i njihovo troje prelepe djece - napisao je Tramp.

Rođen kao Džejms Dejvid Bouman u Midltaunu, Ohajo 1984. godine, Vens dolazi iz porodice radničke klase uglavnom škotsko-irskog porijekla, prenosi Blic.rs.

Vens se pridružio marincima četiri godine i služio je u Iraku prije nego što je otišao na državni univerzitet u Ohaju, gdje je diplomirao političke nauke i filozofiju.

Donald Tramp izabrao svog kandidata za potpredsjednika

Odatle je pohađao pravni fakultet Jejla, a zatim je napisao uspješne memoare koje su neki recenzenti opisali kao otvaranje prozora ka konzervativnoj bijeloj radničkoj klasi koja se često zanemaruje.

Godine 2017, Vens se vratio u Ohajo iz Kalifornije, gdje je radio u biotehnologiji, i osnovao sopstvenu operaciju rizičnog kapitala uz podršku osnivača PaiPal-a Petera Thiela, nekada libertarijanca i rijetkog republikanca u Silicijumskoj dolini.

Početkom 2021, Thiel je dao deset miliona dolara (osam miliona funti) komitetu koji je želio da regrutuje Vensa kao kandidata za Senat.

Vens je kritikovao Trampa prije osam godina - što demokrate sigurno ističu - ali je od tada postao otvoreni branilac bivšeg predsjednika - posebno na televizijskim mrežama. Njegova nedavna lojalnost i efikasnost svakako su uticali na Trampovu odluku.

Kada se Vens pridružio trci, naglo je promjenio ton u vezi sa Trampom, izvinjavajući se što ga je prethodno nazvao „prekornim“.

Uz podršku Donalda Trampa, osvojio je mjesto u Senatu i od tada je postao uticajan glas u Vašingtonu.

Izbor Donalda Trampa za senatora Džej Dija Vensa sugeriše da bivši predjsednik zna da će ovi izbori biti ili dobijeni ili izgubljeni u nekolicini industrijskih država srednjeg zapada - Pensilvaniji, Mičigenu i Viskonsinu.

Sa samo 39 godina, Vens će pružiti mladalački kontrapunkt starijim kandidatima na vrhu obje predsjedničke karte. Ako se bivši predsjednik sledeće godine vrati u Ovalni kabinet, Vens će se odmah pridružiti razgovoru za predsjedničku nominaciju stranke 2028. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. avgust 2024 11:33