Dmitrij Peskov / - SHUTTERSTOCK
13/07/2024 u 18:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kremlj: Evropski glavni gradovi potencijalne žrtve ako SAD rasporedi rakete

Evropske zemlje bi dovele sebe u opasnost, ako bi prihvatile postavljanje dalekometnih američkih raketa, izjavio je Dmitri Peskov, portparol Kremlja.

Kada ga je novinar ruske državne TV, Pavel Zarubin, pitao o mogućnosti postavljanja američkih nadzvučnih raketa u Evropi, Peskov je rekao: "Mi imamo dovoljno potencijala za odvraćanje ovih projektila. Ali glavni gradovi ovih [evropskih] država su potencijalne žrtve."

Peskov je podsjetio da su tokom Hladnog rata, američke rakete bazirane u Evropi bile uperene ka Rusiji, dok su ruske rakete zauzvrat bile uperene ka Evropi, čime su evropske države bile najveća žrtva bilo kakvog potencijalnog sukoba, prenosi RSE.

- Evropa se sada raspada po šavovima. Ovo nije najbolje vrijeme za Evropu. Dakle, na ovaj ili onaj način, istorija će da se ponovi"-  kazao je Peskov.

Šef ukrajinskih obavještajaca: Bilo je pokušaja ubistva Putina

Bijela kuća je u srijedu najavila da će Sjedinjene Države od 2026. u Njemačkoj rasporediti oružje koje će omogućiti udare na većoj udaljenosti nego američki sistemi do sada postavljeni u Evropi.

Njemački kancelar Olaf Šolc u četvrtak je branio tu odluku, dok u Njemačkoj rastu strahovanja od nove trke u naoružanju poslije teškog iskustva u doba Hladnog rata.

- To spada u odvraćanje i garantuje mir, to je važna i potrebna odluka, donesena u dobrom trenutku -  rekao je Šolc na marginama samita NATO-a u Vašingtonu.

Kremlj je ranije ocijenio da to predstavlja korak ka Hladnom ratu i direktnom učešću u ratu u Ukrajini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. oktobar 2024 06:48