/ - FOTO: CHRISTIAN DUBOVAN - UNSPLASH SIJALICA, STRUJA
19/10/2024 u 18:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kuba ponovo bez struje: Pala električna mreža po drugi put

Kubanska električna mreža jutros je ponovno pala i po drugi put je ta zemlja bez struje, nekoliko sati nakon što su vlasti objavile da je počelo da se normalizuje snabdijevanje električnom energijom.

Kubanska električna mreža je juče oko podneva doživjela potpuni kolaps zbog kvara na elektrani Antonio Gutereš i ostavila više od 10 miliona ljudi bez struje. Nestanak struje predstavlja novi veliki problem na ostrvu, gdje se stanovnici suočavaju sa nestašicama hrane, goriva, vode i ljekova, prenosi Hina.

I prije kolapsa električne mreže, vlada je nakon velikih nestašica električne energije zatvorila škole i dio industrije, u pokušaju da održi snabdijevanje strujom.

U djelovima glavnog grada Havane, uključujući neke od glavnih gradskih bolnica, sinoć je stigla struja, pa su se stanovnici ponadali da će se snabdijevanje električnom energijom normalizovati, prenosi Nova.rs.

Vlada nestanke struje unazad nekoliko sedmica, često po 10 do 20 sati na dan, pripisuje lošoj infrastrukturi, nedostatku energenata i povećanom potražnjom. Pored toga, snažni vjetrovi, koji su počeli sa uraganom Milton, smanjili su sposobnost Kube da nabavlja gorivo s brodova.

Isporuke goriva Kubi su ove godine značajno smanjene, jer su ključni saveznici vlade u Havani – Venecuela, Rusija i Kina – smanjili isporuke.

Najveći snabdjevač Kube naftom, Venecuela, smanjila je subvencionisane isporuke na prosječnih 32.600 barela dnevno u prvih devet mjeseci ove godine, što je jedva polovina od 60.000 barela dnevno isporučenih u istom periodu prošle godine.

Kubanska vlada takođe krivi američki trgovinski embargo, kao i sankcije koje je uveo bivši predsjednik Donald Tramp, za poteškoće u nabavci goriva i rezervnih djelova za rad postrojenja na naftu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. oktobar 2024 18:42