Ilustracija / Foto: PIXABAY
29/12/2023 u 19:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Lavina na Mon Blanu: Stradalo dvoje britanskih skijaša, poginuo i jedan planinar

Ne zna se šta je izazvalo lavinu, a desetine gorskih spasilaca traga za ljudima koji su se našli na udaru

Dvoje britanskih skijaša poginulo je od lavine na francuskom skijalištu San Žerve kod Mon Blana u Alpima dok su se nalazili van staze, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije.

Prema izvještajima, radi se o 54-godišnjoj ženi i njenom 22-godišnjem sinu, dodaje se u saopštenju, prenosi N1.

U odvojenom incidentu na drugom mjestu, koji je posledica iste lavine na Mon Blanu, povrijeđen je i jedan ski instruktor a poginuo je i čovjek koji je šetao planinom.

Lavina je protutnjala u utorak kroz područje izvan skijališta u zimovalištu Sen Žerve le Ban na visini od oko 2.300 metara, saopštila je administracija regiona Gornja Savoja.

Ne zna se šta je izazvalo lavinu, a desetine gorskih spasilaca traga za ljudima koji su se našli na udaru. U međuvremenu su pronašli mrtvog muškarca, mrtvu ženu i jednu povrijeđenu osobu, a pet osoba su spasili, dodaje se u saopštenju administracije.

Gradonačelnik Sen Žervea Žan-Mark Peje (Jean-Marc Peillex) rekao je da su vremenski uslovi nestabilni za riskantne poduhvate izvan obilježenih staza.

- Padala je kiša, padao je snijeg, bilo je toplo. Dovoljno je obilježenih staza da se na njima skija. Užasno je ovo što se desilo. Jedna porodica je zbrisana, i vrlo smo tužni u Sen-Žerveu, rekao je Peje.

Sjeverno odatle, poginuo je 31-godišnjak tako što je pao niz padinu, a nakon što je skrenuo sa šetačke staze da bi gledao krdo goveda, rekli su spasioci.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 17:19