/ - FOTO: TVITER
26/01/2024 u 19:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Libija: Šteta od poplava 1,65 milijardi dolara

Vodene bujice ugrozile su prošle jeseni 1,5 miliona Libijaca

Razorne poplave izazvane olujom „Danijel” prošlog septembra pričinile su u istočnoj Libiji ukupnu štetu od oko 1,65 milijardi dolara, navodi se u danas objavljenom Izvještaju Svjetske banke, UN i EU, prenose agencije iz Magreba. Ta basnoslovna suma inače predstavljala je oko 3,6 odsto BDP-a Libije u 2022. Za sveobuhvatnu obnovu biće neophodno 1,8 milijardi dolara, procijenili su podnosioci ovog Izvještaja.

U međuvremenu, vodene bujice koje je podigao „Danijel” ugrozile su prošle jeseni 1,5 miliona Libijaca, odnosno 22 odsto stanovništva urušene države sa najvećim dokazanim rezervama ultrakvalitetne nafte u Africi. U prvom udaru poplava 44.800 ljudi prinudno je raseljeno, među njima oko 16.000 djece, dok je preko 18.500 kuća uništeno ili oštećeno. Zajednički izvještaj Svjetske banke, UN i EU obuhvatio je procjenu štete u 20 najugroženijih opština istočne Libije, kao i pet najviše razorenih gradova, Derna (na slici), Susa, Al-Beida, Al-Mardž i Šahat gdje se i zbilo 85 odsto oštećenja.

Prema procjenama eksperata tri institucije koje su izdale Izvještaj o štetama od poplava u istočnoj Libiji u spetembru 2023, lavovski dio sredstava neophodnih za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju objekata, oko 70 odsto biće neophodan za radove u obnovi putne infrastrukture i visokoj gradnji.

Žoržet Ganjon, zamjenik specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN za Libiju i koordinator humanitarnih dejstava Svjetske organizacije u toj sjevernoafričkoj zemlji, predložila je juče domaćim političkim akterima da uspostave „koordiniranu nacionalnu platformu za rekonstrukciju”, prenio je „Libija Herald”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 22:10