Aleksandar Lukašenko / - EPA
17/08/2023 u 20:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lukašenko: Zelenski ukinuo direktne kontakte između Bjelorusije i Ukrajine

Lukašenko je dodao da će se Bjelorusija uzdržati od uključivanja u oružana neprijateljstva na teritoriji Ukrajine, ukoliko Ukrajinci ne pređu državnu granicu, ali je i dodao da će Minsk uvijek pomagati Moskvi

Direktni kontakti između Ukrajine i Bjelorusije su postojali, ali ih je ukinuo ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, izjavio je danas predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Poslednji takav kontakt dogodio se prije nekoliko mjeseci i uključivao je razgovor o mogućnosti da Bjelorusija uđe u rat na strani Rusije, rekao je on, a prenose agencije.

Lukašenko je dodao da će se Bjelorusija uzdržati od uključivanja u oružana neprijateljstva na teritoriji Ukrajine, ukoliko Ukrajinci ne pređu državnu granicu, ali je i dodao da će Minsk uvijek pomagati Moskvi.

“Ako vi, Ukrajinci, ne pređete našu granicu, mi nikada nećemo učestvovati u ovom ratu, u ovom ratu velikih razmjera, ali ćemo uvijek pomoći Rusiji“, rekao je on.

Pored toga, demantovao je da Moskva navodno ubjeđuje Minsk da se uključi u rat.

“Ukrajini pomaže 55 zemalja, ali samo Bjelorusija otvoreno pomaže Rusiji“, rekao je on.

Lukašenko je rekao da vjeruje da je Rusija već ostvarila svoje ciljeve u Ukrajini i da u tom smislu dvije strane treba da sjednu za pregovarački sto i budu spremne da razgovaraju o svim pitanjima, uključujući i budućnost Krima i drugih teritorija na koje Moskva polaže pravo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:33