/ - FOTO: PEXELS
13/04/2023 u 16:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mađarska napušta Međunarodnu investicionu banku

Ta odluka je donijeta dan nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije trojici najviših zvaničnika IIB u Budimpešti. Prethodno je Vašington saopštio da je Mađarska ignorisala zabrinutost SAD zbog "netransparentrne platforme Kremlja"

Mađarska vlada je odlučila da povuče predstavnike te zemlje iz Međunarodne investicione banke (IIB), koja je pod kontrolom Rusije, javlja mađarski sajt vg.hu.

Ta odluka je donijeta dan nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije trojici najviših zvaničnika IIB u Budimpešti. Prethodno je Vašington saopštio da je Mađarska ignorisala zabrinutost SAD zbog "netransparentrne platforme Kremlja".

Američki ambasador Dejvid Presman je precizirao da su SAD na listu sankcija stavile mađarski IBB i tri menadžera te banke u Budimpešti, od kojih su dvojica državljani Rusije, a jedan Mađarske.

On je dodao da je Vašington uveo sankcije za više od 50 institucija i pojedinaca jer su, po njihovom mišljenju, "stali na stranu Rusije".

Kako navodi mađarski portal, vlada je nakon toga razmotrila situaciju u IIB i zaključila da je učešće u banci postalo besmisleno, pa je odlučila da opozove svoje predstavnike.

IIB je osnovana 1970. godine, a prvobitno je bila banka zemalja Savjeta za uzajamnu ekonomsku pomoć i davala kredite kompanijama zemalja članica. Danas podržava mala i srednja preduzeća u zemljama članicama banke i učestvuje u finansiranju društveno značajnih infrastrukturnih projekata. Sjedište IIB je od 2019. u Budimpešti.

Trenutno najveći vlasnik banke je Rusija sa 45,44 odsto, a slijedi Mađarska sa 25,27 odsto. Udio Kube je 2,83 odsto, Mongolije 1,8 odsto, a Vijetnama 1,26 odsto. Članice te međunarodne finansijske institucije su donedavno bile i Češka i Slovačka. Članice su i dalje Bugarska i Rumunija, ali prema pojedinim navodima koji su se mogli čuti u javnosti, Bugari će od 15. avgusta izaći iz članstva.

IIB je odigrala važnu ulogu u Centralnoj i Istočnoj Evropi, ali joj od izbijanja rusko-ukrajinskog rata, zbog zapadnih sankcija prijeti nelikvidnost.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 07:20