/ - PHOTO BY BRUNO EMMANUELLE ON UNSPLAS
30/11/2021 u 10:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мапа "Омикрон" у Европи: Ко је пријавио нови сој, а ко затворио границе

Очекује се да ће у наредним данима нова мутација стићи до готово сваке европске државе, упркос забрани уласка која важи за све путнике из Африке, на шта упозорава и Свјетска здравствена организација

Нова мутација пошасти која је прије две године паралисала свијет појавила се недавно у Јужној Африци. Научници од тада покушавају да што прије дођу до података о каквом се соју ради, да ли је опасан и да ли је заразнији од варијанти које су нам већ познате. У међувремену, поједине земље су затвориле своје границе у страху од рапидног ширења нове мутације, пише портал Nova S.

Сој који је од стране Светске здравствене организације оцијењен као „забрињавајући“ назван је омикрон. На европско тло стигао је летом из Јужне Африке, и то у Белгију.

Од тог момента брзо се раширио у неколико европских земаља, али и Израелу, Аустралији и Канади.

Њемачка је забиљежила два случаја заразе новим сојем, Холандија чак 13 у једном дану, а Аустрија је недавно саопштила да је омикрон стигао у покрајину Тирол. На бечком аеродрому врши се детаљна контрола путника из јужноафричких земаља. Припадници војске прате ток путовања, како би се спријечило да неко у земљу уђе уз заобилажење забране уласка из земаља југа Африке, које је на снази од петка.

Само аустријски држављани тренутно могу да уђу у земљу, али са негативним ПЦР тестом и десетодневним карантином.

Готово све европске земље обуставиле су летове са афричким континентом, а тренутно је у Израелу, Аустрији и Јапану на снази забрана уласка свим туристима. Омикрон је у Европи забиљежен у Холандији, Белгији, Италији, Чешкој, Њемачкој, Аустрији, Великој Британији, Швајцарској, Шпанији и Данској. 

Очекује се да ће у наредним данима нова мутација стићи до готово сваке европске државе, упркос забрани уласка која важи за све путнике из Африке, на шта упозорава и Свјетска здравствена организација.

Омикрон сој ће се вјероватно проширити на међународном нивоу, представљајући „веома висок“ глобални ризик тамо гдје би пораст случајева ковида могао да има „тешке последице“ у неким областима, саопштила је СЗО.

Опасност вреба и ван Европе

У Јапану је данас откривен случај заразе новом мутацијом, а власти су јуче саопштиле да ће странцима забранити улазак у земљу, како би евентуелно ширење омикрона било спријечено.

-Да би се избјегао најгори сценарио и као хитна мера из предострожности, Јапан ће прије свега забранити улазак странаца у земљу од поноћи 30. новембра- рекао је новинарима јапански премијер Фумио Кишида.

Пре Јапана, Израел је затворио границе за све туристе. Власти Израела у суботу су саопштиле да ће забранити улазак свим странцима у земљу, чиме је Израел постао прва земља која је потпуно затворила своје границе као одговор на нову и потенцијално заразнију варијанту коронавируса – омикрон.

Премијер Нафтали Бенет рекао је у саопштењу да ће забрана, до одобрења владе, трајати 14 дана. Званичници се надају да ће у том периоду бити више информација о томе колико су ефикасне вакцине против соја омикрон, који је први пут откривен у Јужној Африци и који је Свјетска здравствена организација назвала „варијантом забринутости“.

-Наше радне хипотезе су да ова варијанта већ постоји у скоро свакој земљи- рекла је министарка унутрашњих послова Ајелет Шакед и додала да је вакцина ефикасна, иако је још непознато у којој мјери.

Хитан састанак Г7 због омикрона

Министри здравља Г7 одржаће данас хитан састанак о новој варијанти ковида названој омикрон, која се шири свијетом и приморава земље на затварање граница.

Састанак је сазвала Британија која председава Г7, и која је међу све већим бројем земаља које су откриле случајеве нове варијанте која садржи бројне мутације.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 17:33