Russ Cook/Rus Kuk / - RUSS COOK/X
08/04/2024 u 14:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Maratonac iz Britanije prvi pretrčao dužinu Afrike: Za 352 dana prošao 16 zemalja

Ekstremni maratonac Ras Kuk završio je u nedjelju svoju trku duž cijele Afrike u Tunisu nakon što je prošao 16 zemalja, u odiseji od 352 dana tokom koje je bio opljačkan i otrovao se hranom.

Kuk je počeo svoju pustolovinu prošlog aprila na najjužnijoj tački Afrike, u južnoafričkom selu L’Agilas te je nastavio zapadnom obalom kontinenta, pretrčavši ukupno 16.000 kilometara.

- Prva osoba koja je pretrčala cijelu dužinu Afrike. Misija završena, napisao je Kuk na društvemnoj mreži Iks.

Ovaj 27-godišnjak je prošao Namibiju, Angolu, Demokratsku Republiku Kongo, Kamerun, Nigeriju, Benin, Togo, Ganu, Obalu Slonovače, Gvineju, Senegal, Mauritaniju i Alžir, pre nego što je u nedjelju uveče stigao u Ras Angelu.

(VIDEO) Britanac koji pretrčava cijelu Afriku približava se cilju

Izdržljivi sportista usput je prikupio više od pola miliona britanskih funti u humanitarne svrhe.

- Dosad je prikupljeno blizu 600.000 funti (gotovo 700.000 eura) za dvije humanitarne organizacije, Sandblast i Running. Nadam se da ćemo doći do milion funti, Ras će doći do milion funti svojim prikupljanjem sredstava, to je cilj, rekao je Sajmon Klima iz humanitarne platforme Givestar.

Kuka su na poslednjoj dionici putovanja pratili njegovi navijači, od kojih su mnogi doletjeli samo da bi bili tamo.

- Vidio sam objavu na Instagramu u kojoj je pozvao sve. Ležao sam na kauču, bila je nedjelja popodne, vidio sam to, a on je rekao da svako može doći. Nisam želeo da propustim ovakvu ludu istorijsku priliku, rekao je Voren Blejk iz SAD-a.

Kuk, koji je na sebi imao engleski fudbalski dres, po dolasku na cilj rekao je novinarima da je „prilično umoran“, prije nego što je zasluženo ispio svoj daikiri od jagoda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 01:31