/ фото: ИНТЕРПОЛ
21/05/2021 u 17:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Масовне заплијене дроге широм Африке и Блиског Истока

Одузето је 200 килограма амфетамина, 56 килограма хероина, 30 килограма метамфетамина, 21 килограм кокаина и 169 комада крека кокаина, 214 таблета екстазија, 4,5 милиона трамадола, 720 килограма канабиса, 10.000 стероида, небрушени дијаманти

Интерпол је недавно координисао двијема операцијама чији је циљ био разбијање ланца трговине дрогом у Африци и на Блиском истоку. У тим акцијама мобилизоване су полиције у 41 земљи ради хапшења 287 особа и заплијене дроге намијењене тржишту широм свијета. Како је саопштено, резултати ових операција, кодног имена Лионфиш, пружају снимак међународног подземља трговине дрогом, при чему криминалци непрестано траже нове руте и начине за шверц наркотика преко граница.

image
фото: ИНТЕРПОЛ

- Резултати операција су заплијена 17 тона смоле канабиса, чија је вриједност 31 милион еура, заплењена из складишта у Ниамеиу, Нигер, што је највећа заплијена у историји земље. Дрога је пребачена из Либана у тоголску луку Ломе, а затим камионом превожена преко 1.000 километара, дрога је била намијењена за Либију - речено је из Интерпола.

image
фото: ИНТЕРПОЛ

Оперативни резултати акција су: заплијена 200 килограма амфетамина, 56 килограма хероина,  30 килограма метамфетамина, 21 килограм кокаина у праху и 169 комада крека кокаина, 214 таблета екстазија. Одузето је и више од 4,5 милиона таблета трамадола, 720 килограма канабиса,  10.000 стероида Током операција заплењене су и друге врсте кријумчарења, укључујући живе панголине, небрушени дијаманти, недозвољене цигарете и возила.

image
фото: ИНТЕРПОЛ

Како је рекао бригадни генерал Адел Абулкасем Ал Схарви Бенталеб, шеф либијског Националног централног бироа ИНТЕРПОЛ, примјећена је значајан пораст трговаца дрогом који користе Либију као претоварну тачку, укључујући и дрогу из Јужне Америке.

image
фото: ИНТЕРПОЛ

У операцијама Лионфиш, које су се одвијале у марту и априлу, полицајци и цариници су током одређеног двонедељног периода координирали радње на границама и другим жариштима, прво на афричком континенту, а затим на Блиском Истоку и Сјеверној Африци.

- Запањујући резултати показују огроман обим трговине дрогама и њену међународну природу. Трговина дрогом је пријетња са којом се колективно суочавамо, а масовне заплијене постигнуте у операцији  показују шта је могуће када се органи реда удруже заједно- рекао је Јурген Сток, генерални секретар ИНТЕРПОЛ-а.

Ж.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 10:13