/ FOTO: INTERPOL
22/09/2022 u 09:37 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Međunarodna akcija: Interpol uhapsio 1.333 osobe

Hemikalije prekursori posebno su vrijedne kriminalnim organizacijama jer im omogućuju proizvodnju beskonačnih zaliha sintetičkih droga s vrlo visokom profitnom maržom

Međunarodna operacija koju vodi Interpol razotkrila je velike razmjere trgovine drogom uz zapljenu nedopuštenih narkotika i prekursora hemikalija u vrijednosti većoj od 717.000.000 američkih dolara i hapšenje 1.333 osumnjičene osobe širom svijeta.

Operacija "Lionfish V" (23. jun - 31. septembar) bila je usmjerena na krijumčarenje nedopuštenih droga duž vazdušnih, kopnenih i pomorskih ruta u 22 zemlje širom svijeta putem koordinisanog prekograničnog pristupa, s više od 291 tone prekursora hemikalija i 35.5 tona narkotika.

Dok tradicionalne droge poput kokaina i kanabisa i dalje predstavljaju značajan udio na tržištu ilegalnih droga, operacija je naglasila porast proizvodnje i prodaje sintetičkih droga kao što su metamfetamin, Kaptagon i ketamin.

Hemikalije prekursori posebno su vrijedne kriminalnim organizacijama jer im omogućuju proizvodnju beskonačnih zaliha sintetičkih droga s vrlo visokom profitnom maržom.

Proizvodnja sintetičkih droga ne zavisi o okolnim ili vanjskim činiocima poput kokaina i heroina i može se proizvoditi u urbanim sredinama u blizini glavnih prometnih čvorišta.

- 1.333 hapšenja izvršena tokom operacije uključuju 25 različitih nacionalnosti, dodatno naglašavajući kako je trgovina drogom globalni problem koji zahtijeva globalni odgovor. Indijske vlasti napravile su najveću pojedinačnu zapljenu heroina tokom operacije nakon što je u luci Mundra presretnuto 75,3 kg droge. U saopćenju, Centralni istražni biro Indije (CBI) je podvukao kako se Nacionalni centralni biro za INTERPOL koordinira sa agencijama za provođenje zakona na globalnom nivou, za usklađenu akciju protiv mreža droga sa međunarodnim vezama, sa ciljem da se poremete, demontiraju i degradiraju mreže nedozvoljenih droga- rečeno je iz Interpola.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. oktobar 2024 08:22