/ FOTO: Unsplash
05/03/2024 u 15:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Međunarodni sud izdao naloge za hapšenje ruskih vojnika

Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je danas naloge za hapšenje dvojice visokih ruskih komandanata Sergeja Ivanoviča Kobilaša i Viktora Nikolajeviča Sokolova, zbog optužbi da su navodno počinili ratne zločine u periodu od 10. oktobra 2022. do 9. marta 2023.

- Sergej Kobilaš, general-potpukovnik Oružanih snaga Rusije, koji je u relevantno vrijeme bio komandant avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga, i Viktor Sokolov, admiral u ruskoj mornarici, koji je bio komandant Crnomorske flote, odgovorni su za ratne zločine usmjeravanja napada na civilne objekte i ratne zločine nanošenje prekomerne štete civilima ili na civilnim objektima -  navodi se u saopštenju MKS.

Dodaje se da se njih dvojica terete i za zločine protiv čovječnosti, prenosi Nova.rs.

- Pretpretresno vijeće je zaključilo da postoje razlozi za vjerovanje da su navodni udari bili usmjereni na civilne objekte, dok je za one objekte koji su se u relevantno vrijeme mogli kvalifikovati kao vojni ciljevi, očekivana slučajna šteta i šteta za civile bila očigledno pretjerana u odnosu na predviđenu vojnu prednost -  saopšteno je iz MKS.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 03:07