Дмитриј Медведев / - (Фото: EPA-EFE/ALEXEY MAYSHEV, илустрација)
19/10/2023 u 08:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Medvedev: Američki trag vidljiv na svakom koraku sukoba na Bliskom istoku

On je naglasio da su SAD formalno bile među državama koje su 29. novembra 1947. godine glasale za rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o formiranju jevrejske i arapske države i internacionalne zone Jerusalima

Američki trag jasno je vidljiv na svakom koraku palestinsko-izraelskog sukoba počev od 40-ih godina prošlog vijeka, SAD su činile sve da se protivničke strane ne raziđu mirno, izjavio je zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev u članku za izdanje „Izvestija“

Govoreći o tome ko je realno odgovoran za novi talas palestinsko-izraelskog rata, političar je istakao da taj sukob ima dugu predistoriju, ali da „od 40-ih godina 20. vijeka u svakom njegovom skretanju u stranu sve većeg mraka i terora, vidljiv je jasan američki trag“.

Medvedev je naglasio da su SAD formalno bile među državama koje su 29. novembra 1947. godine glasale za rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o formiranju jevrejske i arapske države i internacionalne zone Jerusalima.

Ali, ocijenio je političar, u svim arapsko-izraelskim ratovima, počev od 60-ih godina prošlog vijeka, Vašington je podržavao i pumpao oružjem samo jednu stranu i činio sve da se protivnici nikako ne razdvoje mirnim putem.

- Sve je očigledno: isporuke oružja na Bliski istok obezbjeđivale su američkim kompanijama ogromnu, a što je najvažnije, stalnu dobit. Vašingtonu je uvijek bilo izuzetno važno da očuva svoj uticaj u tom strateški važnom i stalno zaraćenom regionu - ocijenio je Medvedev.

Prema njegovim riječima, najbolji način za to je garantovana i kontrolisana nestabilnost.

„Ono što su htjele, SAD su i ostvarile“, zaključio je on, prenio je Sputnjik.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:08