Medvedev / Foto: EPA-EFE/Y. ZYRYANOVA/SPUTNIK POOL
25/03/2024 u 19:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Medvedev o onima koji stoje iza napada u Moskvi: "Ubiti ih sve"

Bivši ruski predsjednik i viši zvaničnik bezbjednosti Dmitrij Medvedev kazao je da će oni koji stoje iza napada na moskovsku koncertnu halu Krokus, u kojem je, prema posljednjim informacijama, ubijeno najmanje 137 ljudi, “biti ubijeni, dok sve više zvaničnika Rusije traži smrtna kazna.

- Da li treba da ih ubijemo? Treba, napisao je Medvedev na Telegramu dan nakon što su četiri osumnjičena stavljena u predistražni zatvor u Moskvi, piše The Moscow Times.

U napadu u petak uveče, kada su četiri muškarca otvorila vatru i izazvala požar u dvorani Krokus, popularnoj koncertnoj hali sjeverozapadno od centra Moskve, povrijeđene su 182 osobe.

Podružnica Islamske države ISIS-K potvrdila je odgovornost za napad, najsmrtonosniji u Rusiji u posljednje dvije decenije.

Medvedev, koji je izrastao u jednog od najžestokijih zagovornika rata u Ukrajini, rekao je da je „važnije ubiti sve umiješane“ u napad u dvorani Krokus, nego samo četiri osumnjičena koji su u pritvoru.

(VIDEO) Moskva: Broj stradalih povećan na 137, osumnjičeni za napad pred Istražnim komitetom

- Sve njih: i one koji su platili, i one koji to odobravaju i one koji su pomogli. Ubiti ih sve, poručio je Medvedev, koji je zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije.

Medvedev je jedan od sve većeg broja visokih ruskih zvaničnika koji pozivaju na ukidanje trodecenijskog moratorijuma na smrtnu kaznu.

Kritičari su upozorili na nepredviđene posljedice, imajući u vidu da Rusija u širokom luku koristi zakone protiv terorizma i ekstremizma da se obračuna i zarobi antiratne ličnosti iz različitih sfera života.

Vlasti su 2023. godine otvorile rekordan broj slučajeva terorizma, dok su takozvani „međunarodni LGBT pokret“ i mreža pokojnog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog označeni kao ekstremisti.

U objavi na engleskom jeziku na X (bivši Tviter) u nedjelju, Medvedev je obećao da će „osvetiti svaku“ žrtvu napada na Krokus.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:49