Дмитриј Медведев / - (Фото EPA-EFE/Y. ZYRYANOVA/SPUTNIK POOL)
05/10/2023 u 23:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Medvedev pohvalio Dodika: Vodi uravnoteženu i mudru politiku

Medvedev koji je formalni čelnik Jedinstvene Rusije, stranke kojom upravlja Putin, napisao je da ga raduje što je Dodik dobio jednoglasnu podršku za reizbor, a što smatra dokazom strateškog partnerstva Republike Srpske i Rusije

Dmitrij Medvedev, najbliži saradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, pohvalio je lidera bosanskih Srba Milorada Dodika zbog njegove protivzapadne politike opisavši ga kao "uravnoteženog i mudrog" političara.

Dodik se u četvrtak na društvenj mreži X pohvalio kako mu je Medvedev čestitao na ponovnom izboru za predsjednika stranke Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Dodik tu stranku vodi otkako je osnovana 1996. godine. Na izbornom kongresu održanom u subotu ponovo nije imao nijednog protivkandidata i izabran je jednoglasno.

Medvedev koji je formalni čelnik Jedinstvene Rusije, stranke kojom upravlja Putin, napisao je da ga raduje što je Dodik dobio jednoglasnu podršku za reizbor, a što smatra dokazom strateškog partnerstva Republike Srpske i Rusije.

„Vi ste jedan od rijetkih lidera u savremenoj Evropi koji sprovodi uravnoteženu i mudru politiku“, napisao je Medvedev koji slovi za jednog od najradikalnijih jastrebova ruske politike i zagovornika oštre konfrontacije sa Zapadom, navodi Hina.

Dodika je ruski zvaničnik pohvalio i zato što insistira na vojnoj neutralnosti BiH, odnosno što blokira njeno približavanje članstvu u NATO-u.

Uz sliku pisma koje mu je poslao Medvedev, Dodik je čovjeku od Putinovog najvećeg povjerenja srdačno zahvalio.

„Hvala Dmitriju Medvedevu, predsjedniku Јedinstvene Rusije, na čestitki povodom mog reizbora na mjesto predsjednika SNSD-a“, napisao je Dodik koji je ranije najavio kako će ove jeseni putovati u Rusiju gdje planira da se sastane s Putinom, prenosi N1.

Od početka ruske agresije na Ukrajinu Dodik otvoreno podržava Moskvu i zaustavlja sva nastojanja da se BiH formalno pridruži zapadnoj politici sankcija protiv Rusije.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:10